PORODICA ubijenog Bojana Milovanovića iz Kozarske Dubice zatražila je od sudskog veća Okružnog suda u Banjaluci da optuženom Goranu Bilčaru izrekne maksimalnu zatvorsku kaznu, i da što strože kazni i Marka Mihailovića jer, kako navode, nije sprečio ubistvo.

Milovanović je stradao 18. oktobra prošle godine, kada je u tuči dve grupe mladića šrafcigerom uboden u glavu kod parka "Kupusište" u Banjaluci. Za ubistvo se tereti Bilčar, dok su za učestvovanje u tuči optuženi njegov prijatelj Mihailović, i članovi suparničke grupe Đorđe Borovčanin i Đorđe Đenadija, koji su bili u društvu ubijenog.

PROČITAJTE I: Mladić iz Dubice ubijen iz obesti

Milan Milovanović, otac ubijenog, u završnoj reči je istakao da veruje da će pravda biti zadovoljena.

- Dokazi ukazuju da je Bilčar beskrupulozni ubica. Njegovo kajanje i izvinjenje nije iskreno, već je iskazano u cilju smanjenja kazne. Našeg sina ništa ne može vratiti, ali ćemo biti mirni ako dobije zasluženu kaznu. To očekuju sve majke i očevi, ne samo mi - rekao je Milan.

ODŠTETA 74.000 KM PUNOMOĆNIK ožalošćene porodice Mirko Dabić rekao je da Bojanovim roditeljima ništa ne može nadoknaditi duševni bol. - Roditelji su ostali bez sina jedinca i to ništa ne može da im nadoknadi. Tražimo da im se kao nematerijalna šteta isplati 60.000 KM, i da se plate i materijalni troškovi u iznosu od 14.000 KM za sahranu, spomenik i drugo - rekao je Dabić.

Okružni tužilac Saša Labotić zatražio je da se svi optuženi kazne u skladu sa zakonom, smatrajući da je njihova krivica dokazana, i da su svi postupali s umišljajem i svesno ušli u konflikt, znajući da to može doći do teških posledica.

- Imamo dve strane, a svi dokazi ukazuju da su i jedni i drugi želeli sukob. Koliko god je minorno bilo delovanje nekog pojedinca, toliko su svi dali doprinos krajnjem ishodu. Da Bilčar nije uzeo šrafciger i dizalicu sve je moglo ostati na verbalnom sukobu, ili je u najgorem slučaju moglo doći do tuče pesnicama, s razbijenim nosem - smatra Labotić.

Bilčarev branilac advokat Branko Ristić kaže da je za odbranu sporna kvalifikacija krivičnog dela. Tvrdi da Bilčar nije postupao s umišljajem, niti je bio svestan posledice. Naveo je da delo nije počinjeno onako kako je opisano u optužnici.

- Bilčar nije iskazao upornost i bezobzirnost, kako se to tvrdi, već se radilo o nužnoj odbrani ili eventualno ubistvu na mah - rekao je Ristić.

Ostali su tražili oslobađajuće presude smatrajući da nije dokazano da su učestvovali u tuči, i da je za sukob odgovorna druga strana. Mihailović je pojašnjavao da nikog nije udario, dok su Đenadija i Borovčanin tvrdili da su bežali od njega da spasu živu glavu. Presuda će biti izrečena u ponedeljak 24. juna.

Goran Bilčar u sudnici Foto "Fejsbuk"

SVE BI DAO DA VRATI VREME

GORAN Bilčar ponovo se izvinio i rekao da se kaje zbog svega.

- Izrazio bih saučešće porodici Milovanović u moje i ime moje porodice, koja je htela odmah da ih poseti i to lično učini, ali su mislili da će time napraviti još gore. Moja majka svake sedmice u crkvi pali sveću za Bojana. Sve bih dao da mogu da vratim vreme - rekao je Bilčar.