SPUŠTANjEM cveća u reku Bunu obeleženo je 27 godina od egzodusa Srba iz doline Neretve, kada je od 14. do 16. juna nestalo 431 lice srpske nacionalnosti, proterano više od 30.000 Srba i uništena sva srpska imovina.

Pročitajte još: Nedeljko Čubrilović: Sarajevski Srbi podneli veliku žrtvu za stvaranje Srpske

Ovim događajem obeležava se i Dan nestalih i poginulih hercegovačke regije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a predsednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nevesinje Aljonka Dželetović kaže da se od 14. do 16. juna dogodio egzodus Srba iz doline reke Neretve, kada je general Janko Bobetko, koji je komandovao HVO i HOS, naredio da bude zatrto sve što je srpsko u tom delu BiH.

Danas još uvek ima 85 porodica, koje traže svoje najmilije, kako bi ih dostojanstveno sahranili.

Pročitajte još: OVACIJE ZA HEROJE: “Ratne priče sa Košara” premijerno i u Banjaluci, Dodik primio borce

Dželetovićeva je izrazila nazadovoljstvo dinamikom traženja nestalih lica, ali i radom Tužilaštva na procesuiranju zločinaca BiH.

- Niko nije odgovarao za zločine u dolini Neretve. Postoji veliki broj dokaza, snimaka... ali nema ni želje ni volje da procesuiraju one koji su izvršili ratne zločine na Srbima. Nažalost sva manje je nade da će se to desiti - istakla je Dželetovićeva.

Mostarski paroh Radivoje Krulj naglasio je da je 15. jun dan najvećeg stradanja srpskog naroda u dolini Neretve.

Spuštanje cveća u reku Bunu / Foto D. Curać


- Kao sveštenik apelujem na sve ljude dobre volje da pomognu da se nađe još 85 osoba srpske nacionalnosti, koji su nestali u Mostaru, da ih na dostojanstven način sahranimo - rekao je Krulj.

ZAPALjENA SABORNA CRKVA

U JUNU 1992. zapaljena je i Saborna crkva Svete Trojice u Mostaru, tada najveća pravoslavna bogomolja na Balkanu, a nakon toga i svi pravoslavni hramovi u dolini Neretve. Pre rata samo u gradu Mostaru živelo je skoro 25.000 Srba, a danas svega nešto više od četiri hiljade.