UPRAVA kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srpske u saradnji sa Policijskom upravom Trebinje podnela je trebinjskom Okružnom javnom tužilaštvu prijave protiv 19 osoba zbog falsifikovanja isprava i prevara, izvršenih na štetu Elektroprivrede RS, ali i drugih preduzeća i opština.

Pročitajte još: Prijave protiv službenica pošte zbog sumnje da su proneverile novac

- Na osnovu prikupljenih dokaza, postoji osnovana sumnja da su te osobe od marta 2013. do marta 2018. godine na području grada Trebinja izvršile krivična dela, tako što su naručivale izradu falsifikovanih računa kod prvoosumnjičenog V. P. Te falsifikovane račune i naloge su podnosili u preduzeća u kojima su zaposleni, gde su oni potpisivani i overavani od odgovornih lica. Potom su ih u nadležnoj blagajni upotrebljavali kao prave, dovodeći ovlašćena lica u zabludu da izvrše nezakonitu isplatu, i naplaćivali putne troškove, dnevnice, troškove noćenja, putarine, parking karte - ističe se u sopštenju iz MUP.

Na taj način oni su za sebe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 776.649 maraka, oštetivši za taj iznos pravna lica u kojima su zaposleni.

Pročitajte još: Uhapšeni zbog sumnje da su hteli da "kupe" radna mesta

Prema nezvaničnim informacijama, prvoosumnjičeni je Vukašin Papović, penzioner iz Trebinja, u čijem stanu su pronađeni brojni dokumenti, za koje se sumnja da su falsifikovani, a 19 lica koja se terete da su koristile njegove usluge, mahom su vozači iz "Elektroprivrede Srpske", Rudnika i Termolektrane "Gacko", hidrolektrana na Trebišnjici, "Elektro-Hercegovine", opština Gacko i Bileća, i Grada Trebinja.

- U najvećoj meri radi se o falsifikatima računa i putnih naloga, a zanimljivo je da su pojedine osobe uzimale račune sa istim datumom, pa je ispadalo da su u isto vreme bili u i Podgorici i Beogradu. Ovde neće biti kraj i istraga će biti nastavljena - istakao je izvor "Novosti" blizak istrazi.

SLUČAJ "PAPOVIĆ"

SLUČAJ "Papović" aktuelan je od februara 2018, kada su pripadnici trebinjske policije, zbog pretnji tadašnjem direktoru RiTE "Gacko" Bošku Kozomari, uhapsili penzionisanog profesora likovnog Vukašina Vula Papovića. Pretresom njegovog stana došli su do zanimljivih detalja, između ostalog, otkrili su da se godinama bavio falsifikovanjem.

Slučaj je ubrzo preuzela Uprava kriminalističke policije MUP-a Srpske, a tada se spekulisalo da su usluge koristili pojedini ministri iz Vlade RS, sadašnji i bivši direktori JP, vozači, direktori agencija, načelnici opština, bivši poslanici...