MINISTARSTVO poljoprivrede Republike Srpske i Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi organizovali su na imanju PD "Semberija" u Bijeljini tradicionalnu manifestaciju "Dani polja strnih žita". Stručnjaci i poljoprivrednici su imali priliku da na oglednim poljima vide oko 50 sorti pšenice, ječma, zobi i raži od desetak selekcionarskih kuća iz regiona.

Pročitajte još: Nedimović: Pogoni šansa za male poljoprivredne proizvođače

Pomoćnik ministra za poljoprivredu Republike Srpske Miroslav Bojić kaže da je jesenas u Srpskoj pšenica zasejana na oko 40.000 hektara, a za poljoprivrednike je obezbeđen podsticaj od 200 KM po hektaru zasejane pšenice, i premija od 0,5 maraka po toni za otkupljeni ovogodišnji rod.

Mićo Petrović, poljoprivrednik iz Broca kaže da očekuje da ih država konačno zaštiti od nekontrolisanog uvoza pšenice.

- Mora da se razmišlja i o paritetima u poljoprivredi, ne možemo da ispoštujemo agrotehničke mere, ako za 100 kilograma mineralnog đubriva moramo da damo 300 kilograma pšenice - kaže Petrović.

Slično razmišlja i Ilija Lazić iz Velinog Sela, koji ove godine pod pšenicom ima oko 15 hektara.

Pročitajte još: Sveže povrće zauzdalo cene

- Ne očekujem neke promene u odnosu na prošlu godinu, kada su otkupne cene u pitanju, ali bili bismo zadovoljni i sa 0,35 maraka po kilogramu. To je neka sredina između cene pšenice od pre desetak godina od 0,45 maraka, i prošlogodišnje, kada smo dobijali od 0,22 do 0,27 maraka - kaže Lazić.

PRINOSI

OCENE stručnjaka u pogledu prinosa su podeljene, pre svega zbog nepovoljnih vremenskih prilika ovog proleća, ali tamo gde su primenjene sve agrotehničke mere očekuje se oko sedam tona po hektaru.