SEDNICA Predstavničkog doma Parlamenta BiH u petak nije održana, jer je predsedavajuća PD PBiH Borjana Krišto prekinula hitnu sednicu, jer nije bilo dovoljno poslanika iz Republike Srpske za usvajanje dnevnog reda, koji je upućen na usaglašavanje Kolegijumu doma.

Ovim se samo potvrdio stav SNSD, da je inicijativa neustavna i loš pokušaj da se daje važnost Savetu ministara BiH u tehničkom mandatu.

Sazivanje hitne sednice tražilo je 14 poslanika iz SDP, SBB, Naše stranke, SDS, PDP, A-SDA, PDA i Nezavisnog bloka. Na dnevnom redu trebalo je da budu dve tačke, koje se odnose na stanje u pravosuđu BiH i migrantsku krizu. Zanimljivo je da u Parlament BiH nisu došli ni predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog saveta BiH.

Krišto je izjavila je da početak hitne sednice PD PBiH nije način na koji treba da se radi.Pročitajte još - Parlament FBiH protiv rezervnog sastava policije RS


- Postoje stvari koje, nakon izbora, treba da se urade po redosledu - a to je formiranje izvršne vlasti i stvaranje poslovničkih uslova za rad zakonodavnih tela u punom kapacitetu. To je onda program i Parlamentarne skupštine i Saveta ministara, kako bi i BiH i njeni narodi išli korak napred - rekla je Krišto, nakon što je prekinuta hitna sednica PD.

Ona je navela da nije nadležna da kaže ko je odgovoran za krizu vlasti u BiH, ali misli da odgovornost snose sve nadležne institucije u BiH.

Građani BiH, dodala je ona, rekli su na izborima koju i kakvu vlast žele, zbog čega svaka politička opcija treba da snosi odgovornost za stanje u BiH.

Šef Kluba poslanika SNSD u PD PBiH Staša Košarac rekao je da je pravosuđe na nivou BiH rak-rana te zemlje, jer postoji značajan uticaj bošnjačke strane na taj pravosudni sistem, a prisutan je i dominantan uticaj stranaca. On je naglasio da ovi stavovi jesu kritika rada pravosuđa, ali ne i pritisak na njihovu nezavisnost.

Borjana Krišto Foto Avaz

Košarac je podsetio da je SNSD sve vreme bio protiv informacija o radu Suda i Tužilaštva BiH, jer nije zadovoljan stanjem pravosuđa na nivou BiH. On je rekao da su u petak članovi kluba SNSD-a razmatrali potrebu izrade amandmana na nametnute zakone visokog predstavnika u BiH o Sudu, Tužilaštvu i Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH.

Košarac kaže, za "Novosti", da se iza inicijative grupe poslanika za sazivanje hitne sednice tog doma krije opasna, protivustavna i protivzakonita namera da se produži tehnički mandat Savetu ministara, u kojem sede nelegitimni predstavnici srpskog naroda i Srpske.

Pored poslanika SNSD, sednici nisu prisustvovali ni poslanici DNS i SP, a poslanik DNS Nenad Nešić kratko je prokomentarisao "da nije došao na sednicu iz istog razloga koji je saopštio SNSD".

GLASANjE

PRILIKOM glasanja za dnevni red sednice Parlamenta BiH, od ukupno 29 prisutnih, "za" je bilo 24, protiv tri, a suzdržana dva.

Nakon ovakvog ishoda glasanja Borjana Krišto, predsedavajuća PBiH je konstatovala da postoji opšta, ali ne i entitetska većina, i zbog toga sednica ne može biti održana.