Za izgradnju gasovoda 300 miliona

O. MATAVULj

ponedeljak, 10. 06. 2019. u 16:28

За изградњу гасовода 300 милиона

Cvijanovićeva i Dodik sa Milerom - Foto RTRS

Na marginama Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu dogovorena gasifikacija Republike Srpske

PREDSEDAVAJUĆI PBiH Milorad Dodik i predsednica RS Željka Cvijanović dogovorili su gasifikaciju Srpske na sastanku s predstavnicima ruske kompanije "Gasprom" u Sankt Peterburgu.

Prema dogovoru, koji je postignut sa predsednikom Upravnog odbora "Gasproma" Aleksejom Milerom, ova kompanija će obezbediti 300 miliona evra za izradu gasovoda sa stanicama, koje treba da pojačaju pritisak i omoguće kvalitetnu isporuku gasa.

Dodik je rekao da je cilj sastanka bio dobijanje podrške "Gasproma" za gasifikaciju Srpske i stvaranju boljih potencijala za snabdevalje gasom kompletne BiH.

- Dogovorili smo se da se uskoro vidimo i da na operativnom nivou dogovorimo dalje korake. Do jeseni "Gasprom" bi trebalo da izradi projekat, a da mi pristupimo ugovaranju prolaska gasovoda kroz određene posede. Neće se ići na izuzimanje zemljišta putem eksproprijacije, već će se vlasnicima plaćati naknada da se cevi ukopaju na dubini od tri metra, nakon čega će zemljište biti vraćeno u prvobitno stanje - rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima gasovod će se pružati od Bijeljine do Banjaluke i dalje do Prijedora, i svih gradova na putu. Postoji i mogućnost da se nastavi ka Hrvatskoj ili Federaciji BiH, ukoliko za to bude postojao interes.

Pročitajte još: Sa Gaspromom dogovorena gasifikacija Republike Srpske

- Gasovod, koji bi se gradio, bio bi finansiran od strane "Gasproma", uz naše učešće. Biće neophodna saglasnost Saveta ministara BiH da se pređe granica na Drini i dovede gasovod u Srpsku. Uveren sam da je to u interesu cele BiH i verujem da nikome iz Sarajeva neće pasti na pamet da spreči jednu takvu investiciju - istakao je Dodik.

On kaže da Srpskoj ostaje da se pripremi za celi posao, navodeći da je važno da se dobiju što je moguće bolji uslovi za izgradnju i povoljnije cene za sam gas.

DžAFEROVIĆ: SPORNI DOGOVOR

BOŠNjAČKI član PBiH Šefik Džaferović saopštio je da dogovor, koji je Dodik sklopio sa „Gaspromom“ nije usaglašen u Predsedništvu i ne predstavlja zvanični stav BiH.

- Eventualni dogovor o "gasifikaciji Srpske" može predstavljati samo kršenje Dejtonskog sporazuma. Niko u BiH nema ništa protiv povezivanja na međunarodne plinske tokove. Međutim, pitanje plina i povezivanja na međunarodne tokove u isključivoj je nadležnosti države BiH - saopštio je Džaferović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije