OKRUŽNI sud u Banjaluci odredio je jednomesečni pritvor prof. dr Nenadu Suziću (69), bivšem ministru prosvete RS i redovnom profesoru banjalučkog Univerziteta, zbog sumnje da je seksualno zlostavljao 14-godišnju devojčicu iz Banjaluke.

Na predlog Tužilaštva odluku o pritvoru doneo je sudija za prethodni postupak nakon ročišta koje je bilo zatvoreno za javnost.

- Pritvor je određen zbog bojazni da će boravkom na slobodi osumnjičeni ometati krivični postupak uticajem na svedoke - navodi se u odluci Okružnog suda.

Tužilaštvo Suzića tereti za obljubu nad detetom mlađim od 15 godina, za koje je zaprećena kazna od najmanje osam godina zatvora i izuzeto je od ublažavanja kazne. Kako saznajemo, Suzić je tokom saslušanja u policiji negirao optužbe. Međutim, kako se ponašao tokom saslušanja u tužilaštvu, njegov branilac advokat Zoran Bubić nije želeo da komentariše niti da otkriva da li je Suzić iznosio svoju odbranu ili se branio ćutanjem.

Pročitajte još - Suziću predložen pritvor

- Ne komentarišem predmete, posebno u tako osetljivim slučajevima - rekao je Bubić.

UDVARAO SE STUDENTKINjAMA VEST o hapšenju Nenada Suzića potresla je Srpsku, budući da se radi o uvaženom profesoru. Pojedine njegove studentkinje na društvenim mrežama navode da nisu iznenađene. Tvrde da je njegovo ponašanje često bilo problematično, i da je to bila javna tajna na Univerzitetu. Ipak, zvaničnih prijava za seksualno zlostavljanje protiv Suzića nije bilo, do sada.

Kako saznaju "Novosti", pored iskaza devojčice, za koji stručnjaci smatraju da je verodostojan i istinit, istražioci raspolažu i drugim dokazima, koji kompromituju Suzića. Ceo događaj se odigrao početkom juna i ranijeg zlostavljanja nije bilo. Devojčica je tada navodno bila u Suzićevoj kući i kada su ostali sami, on je to iskoristio da je neprimereno dodiruje i pipka po celom telu. Da je znao šta radi govori i to da je devojčici rekao da o tome nikome ne sme pričati i da će to ostati njihova tajna. Međutim, devojčica je to odmah prijavila roditeljima, koji su se obratili policiji.

Devojčica je u svom iskazu detaljno ispričala šta se događalo u Suzićevoj kući, a nadležni su uspeli da potvrde da je govorila istinu.

Nenad Suzić redovni je profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci na programu Pedagogija. Magistrirao je na temi o moralnom vaspitanju. Od 1998. do 2001. bio je ministar u Vladi RS na čijem je čelu bio Milorad Dodik.