Namera Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske jeste da svi zahjevi za sufinansiranje nabavke traktora i mehanizacije budu odobreni i isplaćeni, rekao je resorni ministar Boris Pašalić predstavnicima republičkih udruženja poljoprivrednika.


- S obzirom na to da je vladao veliki interes među poljoprivrednicima, a u želji da Ministarstvo izađe svima u susret, odlučeno je da se sredstva iz agrarnog budžeta preraspodele i da se prihvate svi zahtevi pristigli za mehanizaciju, što je danas naišlo na jednoglasnu podršku predstavnika udruženja poljoprivrednika, na sastanku sa ministrom Pašalićem i njegovim saradnicima u Ministarstvu, saopšteno je iz resornog ministartstva.

Iz Ministarstva podsećaju da je Agencija za agrarna plaćanja Republike Srpske objavila javni poziv za kapitalne investicije u poljoprivredi, koji je zatvoren 23. maja, na kojem su se poljoprivrednici mogli prijaviti i za sufinansiranje nabavke traktora i traktorskih priključaka, odnosno mehanizacije u poljoprivredi, a po Pravilniku o kapitalnim investicijama Ministarstvo sufinansira 30 do 35 odsto uloženih sredstava u nabavku mehanizacije.

PROČITAJTE JOŠ: "MILIONI" ZA POMOĆ POLjOPRIVREDNICIMA: U najavi i premija za mleko


Ministarstvo je, osim toga, upoznalo poljoprivrednike da se kroz proces ocjenjivanja zahtjeva i kontinuiranu komunikaciju sa poljoprivrednicima došlo do saznanja da se pojavio jedan broj lica koja su pokušala iznuditi novčanu naknadu od poljoprivrednika kako bi im navodno obezbijedili dobijanje sredstava po osnovu javnog poziva za kapitalne investicije.

- Ministarstvo ističe da su odlukom da se prihvate svi zahtjevi, samim tim svaki od ovakvih pokušaja postali bezuspješni, da su nezakoniti i da poljoprivrednici sva ovakva saznanja trebaju prijaviti Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske", navodi se u saopštenju.