STRUČNjACI PREPORUČUJU: Piralen izvesti u zemlje u kojima može biti uništen

D.L.

05. 06. 2019. u 15:00

СТРУЧЊАЦИ ПРЕПОРУЧУЈУ: Пирален извести у земље у којима може бити уништен

Ilustracija, foto J.Baljak

U BiH nema mogućnosti da se uništi piralen, zbog čega je neophodno da takva toksična materija bude izvezena u zemlje koje imaju tehničke kapacitete za uništavanje te vrste opasnog otpada, kaže Dušica Pešević
U BiH nema mogućnosti da se uništi piralen, zbog čega je neophodno da takva toksična materija bude izvezena u zemlje koje imaju tehničke kapacitete za uništavanje te vrste opasnog otpada, rekla je šef Katedre zaštite životne sredine na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Dušica Pešević.


Govoreći o ekološkom akcidentu koji se nedavno dogdio u bivšoj fabrici "Incel" u Banjaluci, Peševićeva je rekla da je piralen dokazano izuzetno toksična i potencijalno kancergogena materija koja je akcidentnom situacijom izlivena na zemljište, čime je dospela i u vazduh, a putem zemljišta i u vodu.

- Piralen spada u opasan otpad i u BiH nema mogućnosti da uništimo tu vrstu opasnog otpada. Zbog toga je neophodno da takva vrsta toksičnih materija bude izvezena u inostranstvo u zemlje koje imaju tehničke kapacitete za uništavanje i te vrste opasnog otpada i sličnih opasnih otpada koji postoje u BiH - izjavila je Peševićeva novinarima u Banjaluci.

Govoreći o sagorijevanju piralena, Peševićeva je rekla da on ima štetne posledice po kvalitet vazduha, posebno što se tiče emisije dioksina i furana, koji takođe spadaju u perzistentne organske polutante.

Ona je istakla da posledice zavise od koncentracije piralena koja je dospela u zemljište i u vazduh.


PROČITAJTE JOŠ: ZAGAĐENjE ZEMLjE: Inspektori uzeli uzorke iz „Incela“, ali i iz okolnih dvorišta

Peševićeva je rekla da bi u narednom periodu trebalo proširiti istraživanja i uzeti uzorke iz šireg područja oko bivše fabrike "Incel" da bi se moglo nešto više reći o konkretnim posledicama.


Dušica Pešević.


- Ono što znamo iz literature i iz dosadašnjih akcidentnih situacija jeste da povećane količine piralena i dioksina koje nastaju sagorijevanjem piralena imaju štetne efekte na zdravlje stanovništva u smislu promena na koži, uticaja na imuni sistem, respiratorni sistem, reproduktivni sistem i drugo, istakla je Peševićeva.


PROČITAJTE JOŠ: Radojičić: Dodatna ispitivanja zbog otrovnog ulja u poslovnoj zoni "Incel"

Dekan banjalučkog Prirodno-matematičkog fakulteta Goran Trbić potvrdio je da nije moguće takav otpad zbrinjavati u Srpskoj i da se on mora zbrinjavati negde u inostranstvu. - Kakvi su postupci i mehanizmi zbrinjavanja, morate pitati druge institucije, rekao je Trbić, koji je klimatolog.

Odgovarajući na pitanje novinara kako je Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske reagovao na ekološki akcident u bivšoj fabrici "Incel", Nebojša Lukić iz tog fonda rekao je da Fond nema nadležnosti nad time i da će biti aktivan mehanizam kad taj problem bude rešavan na način da se sufinansira i nađu određeni mehanizmi da to pitanje bude rešeno.


Prirodno-matematički fakultet u Banjaluci, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske i Republički hidrometeorološki zavod danas su povodom Svetskog dana zaštite životne sredine na ovom fakultetu organizovali stručna predavanja iz oblasti kvaliteta vazduha u Republici Srpskoj kojima su, osim studenata, prisustvovali i učenici Gimnazije, Građevinske škole i Ugostiteljske škole iz Banjaluke.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Ivana

05.06.2019. 15:33

U raljama kapitalizma sami sebi stvaramo probleme jer smo svoju industriju i privredu uništili pa smo prnudjeni da kao potrošači po paprenim cenama nabavljamo i proizvode koji su opasni po zdravlje i životnu sredinu. Za to plaćamo da nam sestrinske firme tih istih koji su nam to prodali, za jos vise novca rese problem. Nema izlaza iz ropstva potrošačkog društva na fin način tako sto smo jos bolji potrošači zavisni od drugih.