U GALERIJI "Petar Lubarda" koja je deo Andrićevog instituta u Andrićgradu je otvorena izložba pod nazivom "Freske Kosova i Metohije" čiji je autor Bojan Popović iz Beograda.

- Obaveza svakog umetnika je da prikaže dela koja su ugrožena i time doprinese njihovom spasenju. Poznato je, pritom, da hramove poput Pećke patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške štiti i UNESKO, po čak dva osnova: kao deo svetske kulturne baštine i kao ugrožena dobra naše civilizacije. Naše je da na svaki način da pokazujemo njihov značaj, pa je to i motiv za pripremu ove postavke - naglasio je Popović koji je, inače, i direktor Galerije fresaka pri Narodnom muzeju u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ - Višegrad beleži rekordnu posetu od oko 5.000 turista dnevno


Autor kaže i to da ovi eksponati predstavljaju i jedan od najvažnijih delova srpske srednjovekovne kulturne baštine...

- Uz spomenike Raške oblasti, kao što su Sopoćani ili Studenica, nameće nam se i utisak da su spomenici Kosova i Metohije u ono vreme bili centralni duhovni deo korpusa srpskog naroda - naglasio je Popović, uz napomenu da oni nipošto ne bi trebalo da ostanu samo prazni simboli bez značaja.

PROČITAJTE JOŠ - Edukativni kamp u Andrićgradu za talentovane srednjoškolce


Otvarajući izložbu u Andrićgradu, rukovodilac galerije "Petar Lubarda" Gorica Ćećez je procenila da je za razmumevanje vrednosti kulturnog i duhovnog nasleđa neophodno razumeti istoriju jedne države, odnosno njen značaj i uticaj na današnje vreme.

Bojan Popović Foto M. Kusmuk

Inače, postavku pod nazivom "Freske Kosova i Metohije" čini 29 dela velikog formata, tačnije replika fresaka iz srpskih srednjovekovnih manastira sa područja Kosova i Metohije, kojima Andrićev institut daje svoj doprinos obeležavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.