Do Vidovdana ove godine biće zavrešno oslikavanje stotinu kvadratnih metara oltara hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, a biće započeta i gradnja zvonika koji će se nalaziti sa leve strane crkve, potvrdio je starešina hrama, sveštenik Dragan Vukotić.

Prema njegovim rečima radovi na ova dva značajna projekta počeće u toku ove sedmice.

- Ovih dana prvo ćemo započeti sa oslikavanjem oltarskog dela crkve gde će do Vidovdana biti završeno prvih stotinu kvadrata. Zvonik, koji će dominirati Andrićgradom biće visine 25 metara, istakao je Vukotić, pozvajući sve ljude dobre volje koji su u mogućnosti da pruže podršku na realizaciji ovih projekata.

PROČITAJTE JOŠ - Edukativni kamp u Andrićgradu za talentovane srednjoškolce


Oslikavanje hrama radiće Pero Vujović i Mladen Živanović iz Beograda koji su do sada radili ikonopisanje ikonostasa u Crkvi Svetog cara Lazara.

Sveštenik Vukotić je napomenuo da je ukupna površina hrama koja će biti oslikana oko 2.000 metara kvadratnih i biće potrebno oko dve godine da se ona u potpunosti završi.

Crkva Svetog cara Lazara u Andrićgradu na Vidovdan će proslaviti svoju hramovnu slavu, a kako je najavljeno uoči ovog praznika biće održana i svečana akademija povodom 800 godina od autokefalnosti SPC i postojanja Mitropolije daborbosanske.

Hram u Andrićgradu nalazi se na Njegoševom trgu i replika je manastira Visoki Dečani.