Zamenik predsedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović (SNSD) rekao je u Sarajevu da je predsedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović sazvao sednicu Zajedničkog kolegijuma oba doma a da se uopšte nije konsultovao i da je u dnevni red uvrstio tačke o kojima je nemoguće uopšte raspravljati.

- Kad smo mu to rekli on je bio iznenađen i za neodržavanje sednice optužuje druge, rekao je novinarima Radmanović, koji sa zamenikom predsedavajućeg Doma naroda Nikolom Špirićem (SNSD) nije podržao dnevni red koji je predložio Izetbegović.

Radmanović je naglasio da je suština priče da se u BiH dogovara po redu, odnosno ono što je SNSD davno rekao, da prvo bude formiran Savet ministara.

- To smo mogli da uradimo u decembru. Što to nismo uradili greška je Izetbegovića i političke partije kojom on rukovodi. To se i dalje može popraviti i u interesu je svih da se to porpavi. SNSD je spreman da se to popravi u skladu sa normalnim dogovorom, rekao je Radmanović.

On je napomenuo da je dogovoren raspored snaga u Savetu ministara, ali SDA neće to da realizuje, postavljaju određene uslove svima, dodajući da SNSD nema uslova osim da u skladu sa onim što pripada srpskoj strani bude realizovano.

Radmanović smatra da je moguće večeras ili sutra otkočiti proces u formiranju Saveta ministara ako SDA bezuslovno shvati da svako ima svoja mesta u vlasti koja se samo sastavljaju. - Dok oni budu postavljali uslove pod uticajemo iz BiH ili van BiH to neće funkcionisati, poručio je Radmanović.

Prema njegovim rečima, politička partija kojom rukovodi Izetbegović neće da pravi BiH po Ustavu BiH, odnosno neće ravnopravnost u BiH, nego hoće da dominira u celosti, a to nije moguće. - Mi ih moramo s vremena na vreme da podsetimo da to nije moguće. BiH je dogovor dva entiteta i tri naroda ili je nema, naglasio je Radmanović.

Izetbegović je rekao da su Radmanović i Špirić ponovili stav SNSD da je formiranje Savjeta ministara uslov za sve aktivnosti na nivou zajedničkih institucija BiH.

Zajednički kolegijum BiH trebalo je da razmatra i dopis Ministarstva inostranih poslova BiH u vezi sa imenovanjem parlamentarne delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.