U Srpskoj rade za Najki, Ikeu, ali i za BMV!

S. MIŠLjENOVIĆ

27. 05. 2019. u 13:15

У Српској раде за Најки, Икеу, али и за БМВ!

Firma "Sanino" iz Derventa - Foto Novosti

Firme u RS rade gotove proizvode, ali i komponente za najjače svetske brendove. Đurić: Uvažavajući raspoložive resurse, atraktivna smo destinacija za ulaganje

IAKO ekonomija Srpske spada u red malih ekonomija, ipak može da se pohvali saradnjom sa mnogim svetskim brendovima. U Srpskoj se tako proizvode kako gotovi proizvodi, tako i razne komponente za neke od najjačih svetskih brendova u automobilskoj industriji, drvnoj i tekstilnoj, zatim avio-industriji i industriji malih kućnih aparata!

Auto-industrija je veliki svetski biznis, a u Srpskoj se već godinama proizvode razni delovi, koje ugrađuju giganti automobilske industrije, poput BMV, "Folksvagena", "Jaguara", "Tojote", "Mazde", "Pežoa", "Sitroena", "Renoa", "Opela", "Volva"...

Jedna od vodećih firmi u Srpskoj u toj oblasti je "Pas" iz Bijeljine. Pored auto-industrije, "Standard" iz Prnjavora može da se pohvali saradnjom i sa kompanijom IKEA. Posebna priča je firma Sportek iz Kotor Varoša, koja se bavi serijskom proizvodnjom sportske obuće za "Najki".

Ništa manje nije uspešna ni firma "Sanino" iz Dervente, koja je samo do 2017. godine, proizvela 10 miliona kopački za "Adidas", a proizvode i za MEINDL, HAIKS iz Nemačke i "Altrak sport" iz Italije.

"Mehanizmi B" rade depilatore "filips", male kućne aparate za poznate brendove, kao što su "Simens", "Boš" i "Filips"...

Borko Đurić, predsednik Privredne komore RS, kaže, za "Novosti", da uvažavajući sve raspoložive resurse, Srpska jeste atraktivna destinacija za ulaganje, jer ni blizu nisu iskorišćene raspoložive mogućnosti Srpske.

- Nijedan investitor koji je došao na naše tržište nije se povukao. Našao je svoj interes. Neki su počeli sa 20-30 radnika, a sada su dogurali do nekoliko stotina. U Srpskoj imamo investitore, koji u određenim granama imaju i po 1.000 i 1.500 zaposlenih. Naši proizvodi pod drugim svetskim robnim markama prisutni su u čitavom svetu. Delovi iz mašinske industrije ugrađuju se u avione velikih svetskih proizvođača, isto važi i za automobilsku industriju - poručuje Đurić.

Borko Đurić - Foto D. Pozderović


On kaže da je budućnost ekonomije u Srpskoj da se uhvati u korak sa svetskim trendovima, koji prate ekonomije razvijenih zemalja, a kao primer navodi i digitalizaciju.

Pročitajte još: Predavanja o proizvodnji kornišona

- Bitno je i rasteretiti namete u privredi i dovesti do toga da svi izmiruju svoje poreske obaveze. Nažalost, država je loš poslodavac, jer ne izmiruje svoje poreske obaveze. Pa kako očekivati da to rade pojedinci. U delu koji se odnosi na parafiskalne namete, ponovo treba da se aktivira "giljotina propisa". Pokazala se već jednom kao dobro rešenje. Sada bi bilo poželjno da se kvartalno markiraju problemi na koji ukažu privrednici i da se ukinu nameti, koji opterećuju privredu - pojašnjava Đurić.

Prema njegovim rečima, ekonomija Srpske ima velike mogućnosti, ali potrebno je da Vlada učini ključne korake. To je, između ostalog, suzbijanje sive ekonomije, kao i rasterećenje privrede od parafiskalnih opterećenja.

PRIVREDNA REFORMA

MINISTRI u RS utvrdili su zakon, koji otvara vrata za povećanje plata radnicima u realnom sektoru, a u cilju podizanja životnog standarda i smanjenja obima sive ekonomije.

Reč je o Predlogu zakona o podsticajima u privredi, koji će u dalju proceduru biti upućen po hitnom postupku, a u Vladi RS kažu da se tome pristupilo u cilju stvaranja uslova za sprovođenje reforme poslovnog okruženja, stvaranja uslova za povećanje plata i priliv investicija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)