ODBORNICI skupštinske većine grada Trebinja usvojili su odluku o novom kreditnom zaduženju u visini od oko 5,5 miliona maraka, a pored odbornika opozicije, koji su prisustvovali sednici, protiv tog zaduživanja bili su i članovi DNS, Bojan Šapurić i Petar Ivanković, nakon čega je usledila smena Šapurića sa mesta potpredsednika lokalnog parlamenta.

Kako je obrazložila Komisija za izbor i imenovanje, Šapurić je smenjen, jer nije obavljao funkciju u opštem interesu, te nije, kako su naglasili, poštovao dogovore koalicije.

- Tražio sam povlačenje tačke o kreditnom zaduženju, ne kao pojedinac, već u ime DNS, jer smatramo da je nepotrebno toliko zaduživanje. Međutim, Komisija je posle pauze donela odluku da me smene, uz obrazloženje za koje nemam komentar. Da su imali nešto pametnije, možda bih mogao da razumem - istakao je Šapurić.

Umesto Šapurića, funkciju potpredsednika Skupštine ubuduće će obavljati Mijat Šarović iz Ujedinjene Srpske.


PROČITAJTE JOŠ:
Trebinje: Đaci podigli publiku na noge

A na novo kreditno zaduženje grad je primoran zbog havarije u HE "Dubrovnik", zbog čega će "Hidroelektrane na Trebišnjici" uplatiti naknadu za akumulaciju manju za 2,5 miliona KM od planiranog. Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić navodi da će ostatak biti utrošen u započete investicije.

- Glavni razlog zašto smo doneli takvu odluku je nedostatak sredstava u budžetu od akumulacija. To je nekih 2,5 miliona KM. Takođe, deficit u prethodnoj godini bio je 1,15 miliona maraka, a brojne programe koje smo pokrenuli u prethodnom periodu ne želimo da prekidamo - istakao je Ćurić.

Protiv ovakve odluke bila su tri odbornika SDS-a i nezavisni odbornik Zoran Anđušić. Svi oni postavili su pitanje zbog čega se Trebinje zadužuje za 5,5 miliona, ako se zna da će priliv u budžet biti manji za 2,5 miliona.


KRAJ KOALICIJE SNSD I DNS?

IAKO je na sednici prilikom rasprave o smeni Bojana Šapurića odbornik DNS i predsednik Gradskog odbora te stranke Petar Ivanković najavio kraj dugogodišnje koalicije između DNS i SNSD, zvanični stav biće poznat naredne sedmice.