Predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović razgovarao je u Moskvi sa članovima Komiteta za međunarodne poslove državne ruske Dume o mogućnostima saradnje skupštinskih radnih tela, posebno u oblastima nauke, kulture, obrazovanja i sporta.


Delegaciju Dume predvodila je zamenik predsednika Komiteta za međunarodne odnose Svetlana Žurova, a činili su je deputati ruske Dume - jedan od najvećih šahista svih vremena i deputat Anatolij Karpov, Anton Morozov i Mihail Gulevski.

"Na sastanku je bilo reči o odnosima Republike Srpske, BiH i Ruske Federacije, te modalitetima jačanja međuparlamentarne saradnje. Predsednik Čubrilović sa članovima Komiteta razgovarao je i o situaciji na Zapadnom Balkanu, a Svetlana Žurova govorila je o aktuelnom problemu Rusije i Saveta Evrope" saopšteno je danas iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović se u utorak, prvog dana zvanične posete Ruskoj Federaciji, sastao sa predsednicom Saveta Federacije Federalne skuštine Valentinom Matvijenko sa kojom je razgovarao o pitanjima međuparlamentarne saradnje i perspektivama razvoja bilateralnih odnosa.


PROČITAJTE JOŠ: Predsednik parlamenta RS podržao trasu autoputa koju traži Bijeljina

"Zainteresovani smo za dosledno provođenje Dejtonskog sporazuma i razvoj saradnje Rusije i Republike Srpske. Rusija Republiku Srpsku smatra glavnim političkim i ekonomskim partnerom u BiH i verujemo da će ova vaša poseta ojačati našu međuparlamentarnu saradnju, ali i ukupne odnose između Rusije i Republike Srpske" rekla je na tom sastanku Matvijenko.

Predsednik parlamenta Srpske je istakao da Republika Srpska ostaje čvrsto opredeljena za poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i da će dosledno zastupati Rezoluciju Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti BiH. Na sastanku je bilo reči i o kulturnoj saradnji, te povećanju broja studenata iz Republike Srpske na univerzitetima u Moskvi, kao i učenju ruskog jezika u školama u Srpskoj.

Čubrilović u poseti Ruskoj Federaciji boravi na poziv predsednice gornjeg doma Ruskog parlamenta gospođe Matvijenko.

Kako je predviđeno protokolom posete, trebalo bi da se sastane i sa predsednikom Komiteta za međunarodne poslove Saveta Ruske Federacije Konstantinom Kosačevim.