Javna preduzeća u Republici Srpskoj duguju ukupno oko 2,9 milijardi KM

R.S.

sreda, 22. 05. 2019. u 13:45

Јавна предузећа у Републици Српској дугују укупно око 2,9 милијарди КМ

Ilustracija / Depositphotos

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda u BiH predstavili su u Banjaluci izveštaj o stanaju u javnim preduzećima u BiH, a u kojem je istaknuto da u zemlji ima preko 550 državnih preduzeća, od čega je 235 u RS
Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda u BiH predstavili su u Banjaluci izveštaj o stanaju u javnim preduzećima u BiH, a u kojem je istaknuto da u zemlji ima preko 550 državnih preduzeća, od čega je 235 u Republici Srpskoj. Javne kompanije u BiH zapošljavaju ukupno preko 80.000 ljudi, a duguju oko osam milijardi KM.


U Republici Srspkoj ima 235 javnih kompanija, koje zapošljavaju 27.500 radnika i imaju oko 2,9 milijardi KM duga.

Izveštaj je danas u Banjaluci predstavio Francisko Parodi stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH.

On je istakao da, kada je u pitanju poreski dug, taj problem je izraženiji u javnim kompanijama u Federaciji BiH gde iznosi oko 1,1 milijarde KM, te podvukao da RS nema sistemski problem neplaćenih doprinosa.


- Među prvih 20 najvećih dužnika u BiH, nije nijedno preduzeće iz RS. U FBiH to zaista jeste veliki problem – istakao je Parodi.

Prema podacima do kojih je došao MMF, javne firme isplaćuju oko 80 miliona KM dividendi vladama, dok su vlade isplatile 214 miliona KM u transferima i subvencijama. javnim firmama.

PROČITAJTE JOŠ: Mali: MMF potvrdio da će rast u 2019. biti najmanje 3,5 %


Parodi je istakao da u BiH nema jedinstvene liste javnih preduzeća, a da u RS ima takva lista, koja je objavljena u APIF-u, ali da nije ažurirana od 2012. godine.

On je naveo da u RS javni sektor nije u najboljem stanju, te da polovina javnih kompanija ima visok finansijski rizik.

Među top 20 sa visokim rizikom u RS, su Elektroprivreda RS, Elektrokrajina, Autoputevi RS, Putevi RS, Železnice i Šume Srpske.

Parodi je naglasio da je MMF napravio prvu sveobuhvatnu bazu podataka državnih preduzeća i da je taj posao trajao godinu dana.

Fokus je bio na onim preduzećima koja loše posluju, utiču na budžet i makroekonomsko kretanje.


- Postavili smo pitanje kako vlada radi i da li je dobar vlasnik ovih preduzeća – istakao je Parodi.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije