RAMPA KOD HRVATA: Optuženi krijumčari ljudi

V.Mitrić

22. 05. 2019. u 11:51

РАМПА КОД ХРВАТА: Оптужени кријумчари људи

Ilustracija / Foto Tanjug

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv tri osobe za koje se sumnja da su učestvovali u krijumčarenju ljudi
Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Harisa Karamehmedovića (51) rođenog u Sarajevu, državljanina Bosne i Hercegovine, Damira Miličevića (38), rođenog u Ljubuškom, državljanina Bosne i Hercegovine i R. Hrvatske i Jasmina Kajanije (45) u mestu Ljubača, opština Konjic, državljanina Bosne i Hercegovine.


U optužnici se navodi da su tokom 13/14. avgusta prošle godine, prvooptuženi Haris Karamehmedović kao organizator, a ostali optuženi kao članovi grupe, radi sticanja lične novčane koristi za ugovoreni novčani iznos od 7.500 evra, organizovali prihvat i nedozvoljeno prevođenje šest ilegalnih migranata, od kojih je jedno dete, državljane Irana, a sve u cilju organizacije njihovog daljeg ilegalnog prebacivanja iz BiH u Hrvatsku, do krajnjeg odredišta Italije.


Optuženi Haris Karamehmedović, zajedno sa Jasminom Kajanijom, tereti se da je tog dana bio prihvat migranata u Mostaru, uzeo prethodno dogovoreni novčani iznos, a potom optuženi Damir Miličević ih preuzeo i prevezao putničkim vozilom, ilegalno preko državne granice BiH, na teritoriju Hrvatske i ostavio ga na njemu poznatoj lokaciji.


PROČITAJTE JOŠ: Uhapšeno sedmoro osumnjičenih za krijumčarenje ljudi


U daljoj nameri su sprečeni i otkriveni od strane policajaca Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske.


- Ove radnje predstavljaju krivično delo i u suprotnosti su sa članom 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdužnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organizovanog kriminala - kaže Adisa Karačić, portparolka Tužilaštva BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije