Izgradnja i uređenje Spomen-mauzoleja, na Starom Brodu na Drini, kod Višegrada, koji podižu dobrotvori Spasoje Albijanić i Miodrag Davidović Daka, pri samom su kraju i osvećenje, koje će predvoditi patrijarh srpski Irinej, kao i pomen biće održani do kraja juna, iformisao je akademika Matiju Bećkovića Spasoje Albijanić, jedan od dobrotvora.

Bećkovićeve besede, minulih godina o neviđenoj drami u proleće 1942. godine, kada je iz Sarajeva krenulo 10. 000 ustaša s namerom da proteraju i pobiju srpsko stanovništvo sa područja Sarajava, Pala, Olova, Klasnja, Sokolca, Han Pijeska, Rogatice i Višegrada, po kazivanju Spasoja Albijanića, opredelile su njega i njegovog prijatelja Davidovića da žrtvama u čast i spomen podignu ovo veliko uzdarje na i kraj same vode.

- Dolazili smo, svake godine na Mladence, na godišnjicu stravičnog zločina prema našem narodu, kao i akademik Bećković da se poklonimo senima nedužnih žrtvama, među kojima je bilo najviše dece, žena, staraca – priča Albijanić. Radove smo započeli u jesen prošle godine, dobro su napredovali i pred nama je svetkovina, čiji je pokrovitelj Vlada Republike Srpske.


PROČITAJTE JOŠ: Obeležje nevinim srpskim žrtvama ustaškog zločina


Za ovu golgotu vrlo bi bila primerena molitva koju je napisao najčuveniji Hercegovac Jovan Dučić, koja glasi: Pomiluj, Svemoćni, nevine što ginu, Tebi su pružili njine čiste ruke; Za tvoju su oni pali veličinu, na tvoj znak prineli sve suze i muke.

Akademik Bećković je pohvalio ovo dobriočinstvo Albijanića i Davidovića „kako bi nedužni stradalnici i mučenici dobili dostojan beleg od roda svoga, uz tužnu konstataciju da se o ovome ćutale sve do pre 11 godina, kada je višegradski sveštenik Dragan Vukotić odlučio da prvi put služi pomen žrtvama“.

Višegrad, Stari Brod, sećanje na srpske žrtve


- Sva čast Albijaniću i Davidoviću, divnim čedima Stare Hercegovine, koji znaju dobro da je svaki zločin veliki, a još je veći onda kad se prikriva, što su minulih decenija činile vlasti u BIH, nažalost ne samo komunističke, koje su za ovo zlo znale, ali su ga stavili na spisak zabranjenih tema – kaže akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković, koji je bio na susretu dobrotvora i akademika Bećkovića.

Bećković i Albijanić u društvu prijatelja