Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić predvodi delegaciju iz Srpske u poseti Flamanskoj regiji u Belgiji. Cilj posete je da se upoznaju sa načinima rešavanja problema kiselog gudrona u Flandriji, imajući u vidu da se Republika Srpska suočava sa istim problemom u Rafineriji nafte u Brodu i Rafineriji ulja u Modriči.


Ministarka Golić sastala se sa čelnim ljudima Flamanske javne agencije za upravljanje otpadom, koji su im prezentovali pravnu regulativu i propise koji regulišu upravljanje opasnim otpadom u toj regiji.


"Delegacija iz Republike Srpske posetila je kompaniju DEME, koja već 30 godina aktivno radi na rešavanju problema kiselog gudrona širom sveta. Predstavnici ove kompanije prezentovali su tehnologiju za sanaciju kiselog gudrona, koja bi mogla da se primeni i za rešavanje problema u rafinerijama Brod i Modriča. Delegacija iz Republike Srpske obišla je u Antverpenu lokaciju na kojoj se nekada nalazio kiseli gudron, a sada je zelena površina na kojoj su postavljeni solarni paneli " saopšteno je iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.


Na lokaciji "gudronska jama" u Modriči se od 1967.godine odlaže otpadno ulje i drugi toksični otpad iz rafinerije, a radi se o hiljadama tona koje su ovde izlivene.

PROČITAJTE JOŠ: Golić: Zakazala reakcija institucija BiH za Trgovsku goru


Stanovnici opštine Modriča već 50 godina upozoravaju nadležne opštinske i republičke vlasti na ovaj, jedan od najvećih ekoloških problema u Republici Srpskoj.


Na nedavnoj sednici Narodne skupštine RS premijer Radovan Višković je najavio da će ovo biti prvi projekat koji će RS kandidovati za dodelu donatorskih sredstava namenjenih za zaštitu životne sredine.