Članovi Koalicije organizacija osoba s invaliditetom "Zajedno smo jači" uputili su protest povodom nedavnog slučaja zlostavljanja i diskriminacije osobe s invaliditetom u Banjaluci.


Članovi Koalicije osudili su odluku Okružnog suda Banjaluka prema kojoj se za osobe inicijala S. C, M. P, L. Š, svi iz Gradiške, odbija predlog tužilaštva da im se odredi pritvor za fotografisanje i poziranje sa nagom sugrađankom inicijala M.Z, devojkom koja je osoba sa invaliditetom.


Iz Koalicije ističu kako sam čin predstavlja direktan atak na njeno osnovno ljudsko pravo, a to je da joj država u kojoj živi, potpisnica UN Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, kao osobi sa intelektualnim smetnjama pruži adekvatnu zaštitu, a počinitelje osudi za navedeni čin.


PROČITAJTE JOŠ: EKSPLICITNE FOTOGRAFIJE KRUŽE "MREŽAMA": "Selfiji" sa nagom devojkom ometenom u razvoju


"Smatramo da u današnjem društvu u kojem živimo, ako ga nazivamo demokratskim, pravni sistem treba uskladiti svoje akte i odluke koje direktno utiču na živote mnogih, a naročito osoba sa invaliditetom", navode iz Koalicije organizacija osoba s invaliditetom "Zajedno smo jači".