MARA Jeličić, svedok tužilaštva na suđenju Atifu Dudaković i 15 pripadnika takozvane Armije BiH, ispričala je pred sudom da je njen suprug Čedo nestao 15. septembra 1995, kada se iz Sanskog Mosta vratio u selu Vrtače po invalidska kolica bolesnoj deci.

Pojasnila je da su iz Bihaća, gde je živela sa suprugom i dvoje bolesne dece, otišli u vikendicu, u selu Vrtače, kod Bosanskog Petrovca. Iz sela su 19. avgusta otišli u Sanski Most.


PROČITAJTE JOŠ: Potvrđena optužnica protiv Gavrila Stevića zbog ratovanja u Ukrajini

- Muž je sa deverom Jovom Jeličićem 15. septembra pošao nazad u Vrtače po invalidska kolica za decu, koja su ostala u vikendici, i više se nikad nisu vratili. Otišli su "askonom" za koju sam čula da je 2006. registrovana u Bihaću - rekla je Mara Jeličić.

Pojasnila je i da je nekoliko dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma došla u Bihać da vidi šta je bilo s njihovom kućom.

- Srela sam advokata, koji mi je rekao da je kobnog dana sreo supruga na ulazu u Petrovac. Tu je navodno bio neki profesor, koji ga je zaustavljao i govorio mu da ne ide dalje, ali je on otišao - rekla je Jeličićeva.

Ona kaže da njen suprug Čedo do danas nije pronađen, dok su posmrtni ostaci njenog devera Jove ekshumirani na Mioču i sahranjeni u Vrtači. Telo je razmenjeno u Sanskom Mostu pri razmeni tela 14 vojnika VRS za tela osam vojnika tzv. Armije BiH.

Na pitanja odbrane pojasnila je da nema direktna saznanja o tome ko je i kada ubio njenog supruga i devera. Na pitanje sudije Željke Maričić navela je da im se svaki trag izgubio u Medenom polju.

CIVIL

MARA Jeličić u sudnici je ispričala da njen suprug Čedo nije bio vojno angažovan.

- Imao je radnu obavezu i bio čuvar u motelu u Petrovcu, ali nije dužio oružje - rekla je Jeličićeva.

POČINjENI ZLOČINI

ATIF Dudaković i ostali terete se za zločine protiv čovečnosti u opštinama Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa, Sanski Most i ratni zločin nad civilnim stanovništvom na području Bihaća i Cazina. Terete se ubistvo više od 300 Srba, najviše civila starijeg životnog doba, kao i zarobljenih vojnika.