Predsednik Republike Srpske Željka Cvijanović prisustvovala je obeležavanju crkvene slave u Crkvi Svetog Nikole u Feniksu i izrazila zadovoljstvo što se srpski narod u dijaspori redovno okuplja u vreme verskih i nacionalnih praznika.

Cvijanovićeva je čestitala slavu svešteniku Stanislavu Duriću i parohijanima, te obavestila okupljene vernike da je iz budžeta predsjednika Republike Srpske obezbedila novac za nabavku plaštanice i obnovu ikonopisa u Crkvi Svetog Nikole u Feniksu.

Ona je najavila da će, u saradnji sa Vladom Republike Srpske i resornim ministarstvom, angažovati nastavnika srpskog jezika, te obezbediti da srpska deca koja žive u Feniksu uče maternji jezik, kao i njihovi vršnjaci u Srpskoj i Srbiji, saopšteno je iz Biroa predsednika Republike Srpske za odnose sa javnošću.

Sveštenik Stanislav Durić istakao je da je velika čast što je u goste za krsnu slavu stigla i predsednik Republike Srpske.

-Hvala joj mnogo što je došla. Imali smo i jedno iznenađenje, pošto ona dolazi iz Republike Srpske, zvali su nas i rekli da hoće da daju prilog, a mi smo trebali da napišemo za šta ćemo iskoristiti taj prilog. Bio sam iznenađen da žele da daju prilog jer smo mi u Americi, rekao je Durić.

Pročitajte još - Cvijanović: Srpska za evropski put, bez visokog predstavnika

Prema njegovim rečima, prilog će iskoristiti za popravku ikonopisa koji je malo oštećen i da kupe plaštanicu.

-Naručili smo u jednom manastiru da bude izvezeno veliko platno i to će biti prelepo. Još važnije je da će to biti vidljivo i za našu praunučad i da se zna da je to bio dar predsednika Republike Srpske, istakao je Durić.

Cvijanovićeva je tokom posete Feniksu prisustvovala i zavičajnoj večeri sa predstavnicima srpskih udruženja u ovom gradu, a sastala se i sa privrednicima srpskog porijekla koji rade u okviru poslovne zajednice u Feniksu.

Predsjednik Republike Srpske boravi u poseti Feniksu na poziv Srpske pravoslavne crkve i udruženja srpske dijaspore u saveznoj američkoj državi Arizona.