DIREKTORSKE fotelje, kao i desetine pozicija u institucijama Srpske, načelno su podeljene između vladajuće koalicije, na sastanku na Mrakovici. Vladajuća koalicija treba da se sastane ove sedmice, kako bi se i zvanično potvrdila podela rukovodećih mesta. Inače, raspodela je dogovorena po principu da SNSD, kao najjačoj karici u koaliciji pripada 47 funkcija, a DNS i SP dobili su po devet. DEMOS dobija sedam rukovodećih mesta, Ujedinjenoj Srpskoj idu četiri, a NDP dobija tri direktorske funkcije.

U koaliciji najviše gubi DNS, koji je nakon odlaska Nedeljka Čubrilovića i dela članstva, koji su formirali DEMOS, ostao bez sedam stolica, koje su sada pripale novoj stranci u Srpskoj.

Tako će SNSD ostati na čelu Poreske i Geodetske uprave, Fonda PIO, Agencije za bankarstvo, Zavoda za zapošljavanje i Fonda zdravstvenog osiguranja. Takođe kadrovi SNSD bi trebalo da ostanu i na rukovodećim pozicijama u svim opštim bolnicama, osim u Prijedoru, gde bi mesto trebalo da zadrži DNS.

S druge strane DNS, od jačih funkcija, ostaje na čelu "Puteva RS" i "Železnica RS" i na čelu Turističke organizacije RS. DEMOS je između ostalog dobio RITE Ugljevik, "Auto-puteve RS", Republičku upravu za igre na sreću.

Ujedinjena Srpska će imati direktore u "Poštama Srpske", Institutu za javno zdravstvo, Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva i Zavodu za geološka istraživanja.

Socijalisti bi trebalo da zadrže svih devet direktorskih fotelja, među kojima su one u "Šumama RS", Republičkom inspektoratu, Fondu za zaštitu životne sredine i APIF. Stranka Dragana Čavića, pored "Elektrokrajine", trebalo bi da dobije mesto i u Republičkoj direkciji za promet naoružanja i vojne opreme.

Milorad Dodik, predsednik SNSD, izjavio je da očekuje da će zadati rok oko raspodele funkcija biti ispoštovan kako je predviđeno, i da će se verifikovati sporazumom između koalicionih partnera.

- Dakle, verujem da sve ide po dogovoru i da tu nema nikakvih problema - izjavio je Dodik.

SMENE U SKLOPU podele resora, razrešen je Mladen Simić sa mesta direktora Republičke uprave za igre na sreću, a na njegovo mesto postavljen je Aleksandar Došić, čime je DNS izgubio, a DEMOS dobio jednu poziciju u republičkim institucijama.

Marko Pavić, predsednik DNS, izjavio je da kod raspodele funkcija postoje kriterijumi koje treba poštovati i da je sve ostalo onda lako. O sastanku vladajuće koalicije, koji treba da se održi ove sedmice, Pavić kaže da je to orijentaciono, ako se do tada postigne dogovor.

- Ako ne postignemo odmah dogovor, ostavićemo još koji dan za to - izjavio je Marko Pavić.

Inače, u raspodelu funkcija prvi put će ući i Zavod za forenzičku psihijatriju i Psihijatrijska bolnica u Sokocu, Dom za lica sa invaliditetom u Višegradu, i nacionalni parkovi "Sutjeska" i "Drina".

U tu raspodelu ulazi i Muzej Srpske, Zaštitni fond, Odbor državne uprave za žalbe, Ugostiteljski servis Vlade RS, Operator sistema podsticanja u Bijeljini i Agencija za akreditaciju visokoškolskih ustanova...