Predsednik SNSD i Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da najnovije kombinacije u okviru bošnjačke političke elite ne idu za tim da se brzo formiraju zajedničke institucije i Savet ministara.


Dodik je rekao da to najviše šteti BiH i njenom potencijalu na međunarodnom planu, iako je formiranje vlasti osnova za dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU, što donosi brojne benefite i stvara novu dinamiku za BiH.


On je rekao da tome, s druge strane, ne doprinosi inaćenje "ako ne bude ovo, neće ni to".


- To neka odluče drugi. Činim šta mogu i to isključivo u ime Srpske. Ponoviću, jesam član Predsedništva, ali sam isključivo srpski član koji vodi politiku Republike i vodi se interesom Srba. To je za mene prva mjera. Naravno, ne želim ništa učiniti na štetu drugih naroda, ali ne bih da prihvatim nijednu odluku na štetu Srba - rekaoje Dodik.


Pročitajte još: Bošnjaci drže BiH za svog taoca!


On je naglasio da odugovlačenje formiranja vlasti na nivou BiH smara i ovdašnji narod i njegove izabrane predstavnike.


Dodik je rekao da političke reprezentacije Srba i Hrvata ni ranije nisu imale problem kada je riječ o formiranju Saveta ministara, ali da su se sa aspekta bošnjačkih predstavnika viđene razne spekulacije i malverzacije, među kojima je i ona da lider SBB-a Fahrudin Radončić "opere" svoju savjest.


- On je govorio da nikada neće sa liderom SDA Bakirom Izetbegovićem, a sada odjednom hoće, pa da izmisli neku priču o patriotizmu. Svi mi bi trebalo da budemo izdajnici, a oni tamo neka patriotska liga. Mi sa tom ligom imamo dosta problema iz prošlosti i smatramo da je ono što oni organizuju isključivo bošnjačka reprezentacija i to će se samo tako posmatrati i nikako drugačije, rekao je Dodik.


On je podsetio da su izabrani predstavnici konstitutivnih naroda potpisali zajedničku izjavu i napravili određenu podjelu resora u Savjetu ministara što je dobar osnov za formiranje vlasti, iako su bošnjački predstavnici potpisali neke suprotne izjave.


- Samo se dešavaju usložnjavanja tih problema, rekao je Dodik.

On je poručio i da Republika Srpska neće prihvatiti nijedan dokument koji je osnova za prihvatanje Akcionog plana za članstvo u NATO (MAP), te da će sve što eventualno bude dogovoreno sa NATO biti vraćeno Narodnoj skupštini Srpske na verifikaciju i odobrenje. Bez jedinstvenog stava Narodne skupštine teško ćemo bilo šta prihvatiti - rekao je Dodik.


Pročitajte još: Dodik: Eventualni dogovor BiH sa NATO ide na odobrenje u RS


On je istakao da Srpska može prihvatiti određen plan koji bi podrazumevao saradnju sa NATO, kao što je na primjer prisustvo Oružanih snaga BiH u misijama u Avganistanu i slično, što je i činjeno.


- Merilo je ono što NATO ima u Srbiji i mi preko toga sigurno nećemo preći. Nećemo prihvatiti nikakav dokument koji se može tumačiti kao put za članstvo u NATO, rekao je Dodik.


On je ponovio da Srpska ostaje privržena rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, što je i pitanje digniteta parlamenta Srpske i njenih predstavnika koji treba da to poštuju.


- Ako neko očekuje da ćemo to promijeniti, neće se desiti", rekao je Dodik.