SAMO dvanaest dana nakon masakra u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, po istom scenariju, 15 maja 1992. godine u Tuzli, na Brčanskoj malti, na mučki način je napadnuta kolona JNA u mirnom povlačenju po ranije postignutom dogovoru sa tuzlanskim vlastima.

U ovom napadu, muslimanske paravojne formacije iz zasede su ubile 59, a ranile 44 vojnika.

- Vojnici su ubijani na najbrutalniji način, i sramotno je što do danas za taj zločin niko nije kažnjen - kaže Miodrag Vujanović, čiji je brat Cvjetko ubijen u sanitetskom vozilu.

I ove godine, delegacije i rodbina nisu mogli ovu tužnu godišnjicu da obeleže u Tuzli, pa je paljenje sveća, parastos poginulim i polaganje venaca obavljeno samo na groblju Pučile ispred Spomen-kosturnice nastradalim vojnicima.

Pročitajte još - "Dobrovoljačka" bez kazne

- I pre nego su ustanovljene Ženevska i druge konvencije, zaraćene strane su poštovale dogovore o mirnom povlačenju, razmeni zarobljenika, samo sarajevske i tuzlanske vlasti su prekršile dogovor i mučki napale i pobile golobrade mladiće. Nažalost, još uvek se sudi samo Srbima, ali mi nikada nećemo odustati dok pred lice pravde ne izvedemo sve one koji su ubijali naše nedužne - istakao je Duško Milunović, ministar za boračka pitanja RS.

Vence i cveće na Spomen-kosturnicu, pored ministra Milunovića, položili su i izaslanik predsednika RS, poslanici u NS RS, predstavnici grada Bijeljine, brojne boračke organizacije, preživeli učesnici "Tuzlanske kolone", rodbina i prijatelji nastradalih vojnika...