VLADIMIR Sumonja (29) i Luka Tomašević (26) iz Banjaluke osuđeni su u Okružnom sudu u Banjaluci na dve godine i osam meseci zatvora zbog trgovine marihuanom, spidom i ekstazijem.

Sumonja je osuđen na dve godine, a Tomašević na osam meseci zatvora. Obojica su proglašeni krivim za blaži oblik krivičnog dela nedozvoljene proizvodnje i prometa opojnih droga jer, kako je navedeno, nije dokazano da su drogu prodavali zajedno i po prethodnom dogovoru.

U presudi se navodi da su Sumonja i Tomašević od januara do 9. novembra 2018. godine dilovali marihuanu, spid i ekstazi. Drogu su kupovali od njima poznatih osoba i držali je u vikendici u naselju Šibovi, gde su je prepakivali radi dalje preprodaje.

Upravo su u toj vikendici i uhapšeni u novembru prošle godine, u okviru akcije "Target", kada je kod njih otkriveno 2,4 kilograma skanka, 218 grama spida i 131 gram ekstazija. Inače, nakon što im je policija zakucala na vrata, optuženi pokušali da se otarase droge. Policajci su iz kuće čuli povike "popadaćemo", "ne gine nam zatvor", "bacaj prah u sudoperu i puštaj vodu" i krenuli su unutra. Međutim, tada je s krova na njih pao tvor!?

U istrazi se pominjalo da su optuženi bacili životinju na policajce, ali je tokom suđenja jedan od policajaca pojasnio da je tvor pao s krova. Policajci Dragan Jerković i Davor Borojević u sudnici su ispričali i da je Sumonja, po njihovom ulasku u vikendicu, pao niz stepenice direktno pred njih, zbog čega je jedan od njih i pomislio da je Sumonja prethodno na njih bacio tvora.

Pročitajte još - AKCIJA ''TVOR'': Uhapšene četiri osobe, pronađena droga i oružje

Zanimljivo je da je tokom istrage Tomašević tvrdio da je droga njegova, dok je Sumonja tvrdio da nema nikakve veze s tim i da se slučajno zatekao u vikendici. Ipak, priznao je da je deo droge, koji je kod njega pronađen, nabavio za lične potrebe.

SEDAM PUTA OSUĐIVAN

VLADIMIR Sumonja je dobro poznat istražnim organima. Do sada je osuđen sedam puta, od čega u dva navrata zbog trgovine narkoticima. Okružni sud ga je 2011. godine osudio na tri godine zbog prodaje marihuane i spida, a naredne godine osuđen je na još godinu dana. Osuđivan je i za oštećenje tuđe stvari, napad na službeno lice, nasilničko ponašanje i nanošenje teških povreda. Luka Tomašević ranije nije osuđivan, a radi se o sinu banjalučkog advokata Nikole Tomaševića.