Moguće poplave i klizišta oko Doboja

Lj. ĐURIĆ

petak, 10. 05. 2019. u 07:50

Могуће поплаве и клизишта око Добоја

Mapa budućih padavina u BiH

Alarmantna prognoza meteorologa za šire dobojsko područje. U severnim područjima moguće padavine sa više od 100 litara kiše po kvadratu. Civilna zaštita poziva na oprez i punu pripravnost

REPUBLIČKA uprava civilne zaštite RS je upozorila na obilne padavine koje se očekuju narednih dana, a u severnom delu države nisu isključene ni poplave. Naime, Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske u periodu od 11. do 15. maja očekuje intenzivne padavine zbog kojih se na severu zemlje najavljuje više od 100 litara kiše po kvadratu.

- U kabinet Opštinske civilne zaštite je, pod oznakom "hitno", stiglo upozorenje RUCZ o tome da su i klizišta realna pretnja, pa je svima savetovano da dodatnu pažnju obrate na svoju imovinu, pogotovo onu uz vodotoke - kaže načelnik Opštine Petrovo Ozren Petković. - Ne zaboravljajući ogromne materijalne štete pričinjene tokom minulih godina, u pripravnost smo stavili sva raspoloživa materijalno-tehnička sredstva i kompletno ljudstvo.


PROČITAJTE JOŠ:
Doboj: Još vidaju rane od poplava

S obzirom na to da je šire dobojsko područje na mapi hidrometeoroloških prilika u BiH označeno crvenom bojom, kao najrizičnije, pojačan je oprez i u službama Civilne zaštite Doboja, Teslića, Dervente, Modriče, Šamca...


OPOMENA

- Još pamtimo 11 sugrađana koji su izgubili živote u katastrofalnim poplavama pre pet godina, pa pratimo vodostaje ne samo kod nas, već i gradovima Federacije BiH koji su uzvodno uz reku Bosnu, posebno u Maglaju i Zavidovićima. Zasad nema opasnosti, ali nas brinu bujični potoci - kaže načelnik Odeljenja Civilne zaštite u Doboju Miroslav Milošević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije