Marš "Besmrtnog puka" održan je po treći put u Banjoj Luci povodom obeležavanja 9. maja - Dana pobede nad fašizmom.

U koloni učesnika koji su nosili fotografije svojih predaka, učesnika Drugog svetskog rata, bili su i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, delegacija Vlade RS, te ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

Kolona se kretala kroz centar ovog grada, od Trga Krajine do Trga palih boraca NOR-a gde su položeni venci na spomenik žrtvama fašizma.

PROČITAJTE JOŠ: Marš besmrtnog puka, sećanje na veterane II svetskog rata (VIDEO)

Organizator marša u Banjoj Luci je Odbor Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Foto B.SpasenićDan pobede nad fašizmom obeležava se kao sećanje na 9. maj 1945. godine kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu. Marš "Besmrtnog puka“ se održava u više od 500 gradova sveta.


Foto B.Spasenić

foto B.Spasenić


OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM U MODRIČI


Odavanjem pošte i polaganjem cveća na Spomen kosturnicu poginulih boraca NOR-a u Modriči je obeleženo 74 godine od pobede nad fašizmom. Modriča je tim činom još jednom pokazalo da ovo područje poštuje i neguje tekovine antifašističke borbe.


- Modriča je poslala poruku sa ovog skupa da pripada antifašističkim gradovima. Ono što su radili fašisti ne sme nikada zaboraviti. Sa ovog mesta mi modričani šaljemo poruke mira, poruke slobode svim narodima na svetu. Zlo kao što je bio fašizam se ne sme nikada nigde ponoviti - naglasio Mladen Krekić načelnik opštine Modriča.


U toku Drugog svetskog rata opština Modriča je imala oko 19 hiljada stanovnika i dala je značajan doprinos antifašističkoj borbi. U borbama protiv fažizma učestovalo je 850 boraca od kojih je 288 boraca i 433 civila dalo svoje živote za slobodu.


- Moramo se stalno prisjećati tog stradanja i zločina fašista. Oni su svoje živote dali za budućnost u kojoj živimo u miru i slobodi. Poruka ovih sjećanja je, dali su život da bi nam dali slobodu, jer su oni pali da bi smo se mi uzdigli – rekao je Đorđe Nijemčević istoričar i predstavnik SUBNOR-a Modriča.Na Spomen kosturnici gdje se polažu vijenci svake godine za Dan pobede nad fažizmom nalaze se posmrtni ostatci 114 sahranjih borca iz Drugog svjetskog rata. Obeležavajući Dan pobede nad fašizmom cvijeće su u prisustvu okupljenih građana položili predstavnici opštinskog Subnora, opštinske Boračke organizacije, Veterana VRS, predstavnici opštinske uprave i preduzeća.


BORBA ZA BOLjI SVET

Antifašizam je jedna od najvrednijih tekovina, koja je vezana za srpski narod ali i za ostale narode sa prostora bivše Jugoslavije koji su se priključili antifašističkoj borbi i stali na stranu onih koji su pobedili to zlo i njegov najstrašniji pojavni oblik, nacizam, rekao je ministar Republike Srpske Petar Đokić povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u ustaničkoj Donjoj Trnovi, kod Ugljevika.

Foto: V. Mitrić

Svet je, po Đokićevim rečima, "danas napredniji, drugačiji, bolji nego što bi bio da je fašizam uspeo da se ostvari".

(V. M.)