Dobrovoljačka bez kazne

S. M.

03. 05. 2019. u 21:16

Добровољачка без казне

Kojić polaže vence Foto SRNA

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva

U MESTU Miljevići, u Istočnom Sarajevu, u petak je obeleženo 27 godina od stradanja vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, kada su ubijena njih 42, ranjen 71, a 207 zarobljeno i mučeno u logorima. Od 42 poginula vojnika JNA, njih 32 bili su Srbi, šestorica Hrvati, po dva Bošnjaka i Albanca.

Napadom na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj, koja se mirno povlačila iz Sarajeva, prema sporazumu i uz garanciju mirovnih snaga UN, rukovodili su tadašnji član Predsedništva BiH Ejup Ganić i ostatak tadašnjeg rukovodstva. Iako je za bezbednost vojnika garantovao tadašnji predsednik Predsedništva BiH Alija Izetbegović, kolona JNA nije bezbedno izašla iz Sarajeva, već je prekinuta i napadnuta. Zločin u Dobrovoljačkoj ulici ni nakon 27 godina nije dobio sudski epilog.

Ovaj događaj od 2017. godine obeležava se u naselju Miljevići u Istočnom Sarajevu, umesto na mestu gde se napad dogodio u Sarajevu, da bi se izbeglo ponižavanje žrtava i njihovih potomaka.

Zločin nad vojnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu davno je trebalo da dobije sudski epilog, istakao je direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica Milorad Kojić.

Pročitajte još - OBELEŽAVANjE ZLOČINA U DOBROVOLjAČKOJ ULICI": Tužno što nema osuđenih

- Poznato je da je međunarodni tužilac Džud Romano još 2012. obustavio istragu u ovom predmetu. Međutim, ono što treba da znamo jeste da je prošle godine doneta naredba da se nastavi sa istragom i da za to ima dovoljno elemenata i dokaza - napomenuo je Kojić u izjavi novinarima u Istočnom Sarajevu, gde je obeleženo 27 godina od zločina nad pripadnicima JNA u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici.

Kojić je istakao da su ljudi koji su učestvovali u ubistvu mladih vojnika već trebalo da budu u zatvoru, ali da se, nažalost, to nije dogodilo.

NEZADOVOLjNI PRAVOSUĐEM

MILORAD Kojić je podsetio da u Srpskoj postoji opšte nezadovoljstvo radom pravosuđa na nivou BiH, izuzev radom određene grupe postupajućih tužilaca, koji žele časno i odgovorno da obavljaju svoj posao.

- U ovom konkretnom slučaju mogu reći da se radi o tužiocu koji je pokazao da je potpuno nepristrasan i da radi svoj posao u skladu sa pravilima struke i to nam možda i daje nadu da 27 godina od tog strašnog zločina u Dobrovoljačkoj ulici može, eventualno, doći do sudskog epiloga - zaključio je Kojić.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Ap0qalypto

03.05.2019. 21:32

Kukavicki napad, jos kukavickije sudstvo. Priča se o nekakvom pomirenju. Kako? Kada druga strana ne priznaje svoje zlocince kao zlocince, vec kao heroje. Nisu ni nasi bili bolji, takve izdajice, u toj JNA Udbaskoj, komunjare kakvih nema. Zrtvovali mlade živote, zarad cega? Trgovali sa njihovim zivotima, kao da su na berzi. Jako tuzno

Мр Радомир Шћепановић

03.05.2019. 22:13

До када ће срби бити овце за клање? Не одговорна ЈНА,није подигла хеликоптере док је колона напуштала касарну. Ваљда је било скупо гориво? Јер је српска крв, увек била најјефтинија! Војску као и државу, мора да води лав, не магарац!

Istina

03.05.2019. 22:14

Biti ce pomirenja i obilezavanja cak u Dobrovoljačkoj, kada se prizna genocid i kad se pokazu masovne grobnice primarne i sekundarne,kad srbija procesuira zlocince i kad srbi i hrvati u bosni budu pravoslavni i katolicki bosanci! Znaci, nikad!

Sandzak

03.05.2019. 22:38

Legitimna odbrana legitimne teritorijalne odbrane koja je procijenila da im je Drzava napadnuta.Sta ce Niski specijalci u centru Sarajeva???