Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković priredio je prijem za orkestar harmonika Muzičke škole "Savo Balaban" Prijedor povodom rezultata koje postižu na domaćim i međunarodnim takmičenjima.


-Svakako, veza umetnika i grada iz kojeg potiču uvek je nešto što gradu mnogo znači. Mi smo i grad slikara i grad murala, evo i naša muzička škola postiže sve bolje rezultate i želio sam da zahvalim profesorima, učenicima i direktoru i poželim da uz svoju slavu i razvoj pronose i ime svoga grada širom sveta, rekao je Đaković novinarima nakon prijema.

Direktor Muzičke škole "Savo Balaban" Aljoša Novaković rekao je da 90 odsto orkestra čine osnovci, a 10 odsto srednjoškolci.

-Čim imate srednjoškolce u orkestru, spadate u kategoriju srednjih škola, što znači da imate daleko veću obavezu od orkestara koji se takmiče sa osnovnim školama, rekao je Novaković.

Profesor i dirigent orkestra harmonika Miloš Zec rekao je da je poslednje osvojeno priznanje prva nagrada na 44. Međunarodnim susretima harmonikaša u Puli, te da je to četvrto međunarodno priznanje.

PROČITAJTE JOŠ: Festival harmonike u Ugljeviku postao svetski čuven

On je istakao da je vrlo važna i pobeda na 26. Republičkom takmičenju muzičkih škola kojem je ove godine domaćin bio Prijedor.


Foto SRNA

- Ovo u Puli je priznanje od esencijalnog značaja. Peto nam je to takmičenje po redu, otvara nam vrata i daje nam vetar u leđa i spoznaju da možemo dalje, odnosno da idemo na svetski kup / rekao je Zec.

Na repertoaru ovog orkestra je i kompozicija Majkla Džeksona "Bili Džin" koja pleni pažnju gde god da nastupaju. Viralan je postao i snimak sa glavnog trga u Puli gde im se dok izvode ovu kompoziciju pridružio jedan meštanin kojeg su inspirisali da pleše.