I ove godine, 2. maja, u Gacku, na dan kada je 1992. u Konjicu pala prva nevina srpska žrtva, i to u porti konjičke pravoslavne crkve, okupili su se Srbi iz Konjica koji su odali počast za 383 srpske žrtve stradale u toj opštini u odbrambeno otadžbinskom ratu.

Među 383 imena na spomeniku u Gacku ima dece, žena, staraca, žrtava logora Čelebići i Musala, boraca... Konjic je jedna od najstradalnijih opština za srpski narod, gde su u masovnim zločinima ubijane kompletne porodice.

Kuljana je nastradalo čak 42, Ninkovića 15, kao i brojnie drugie porodice. Oni koji su preživeli i raseljeni po svetu i danas čuvaju uspomenu na nastradale.

- Tri logora sam promenio, Čelebiće, Konjic i Trnovo, ali sam preživeo i danas sam ovde da se setimo stradalih - istakao je Zoran Kuljanin.

PROČITAJTE JOŠ: SIPA uhapsila 13 Bošnjaka za zločin u Konjicu

I Slavku Ninkoviću nastradala je velika porodica.ž

- Izgubio sam mnogo Ninkovića, oca, stričeva, ujaka... Dužni smo da se sećamo svih koji su dali život za Republiku Srpsku. Da se Bogu pomolimo.

U Konjicu je toku obnova Crkve svetih apostola Petra i Pavla u selu Borci posvećana petogodišnjem i sedmogodišnjem Petru i Pavlu Goluboviću koji su ubijeni u julu 1992. godine.