DODIK U VATIKANU: Sa papom tema bio i Stepinac (FOTO)

S. Mišljenović

petak, 26. 04. 2019. u 12:24

ДОДИК У ВАТИКАНУ: Са папом тема био и Степинац (ФОТО)

Milorad Dodik i papa Franja AP Photo

Predsedavajući Predsedništva BiH sa papom Franjom razgovarao 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta
MILORAD Dodik, srpski član i predsedavajući Predsedništva, završio je u petak službenu posetu Vatikanu tokom koje se sastao sa papom Franjom i sekretarom Svete stolice, kardinalom Pjetrom Parolinom.

PROČITAJTE JOŠ - DODIK ODGOVORIO DžAFEROVIĆU: U Vatikanu sam u zvaničnoj poseti, a za male duše...

Dodik je sa papom Franjom razgovarao 45 minuta, iako je običaj da sastanci sa poglavarom Rimokatoličke crkve traju 20 minuta.

- Papa je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je zajedno sa našim patrijarhom trasirao put vezano za kanonizaciju Stepinca kroz komisiju - rekao je Dodik.

On je poglavaru Rimokatoličke crkve poklonio ikonu Svetog Save i kandilo koje je ručno izrađeno na Kosovu.

Uoči sastanka Dodika i pape Franje u središtu Rima postrojena je i garda koja je dočekala srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH. U pratnji Milorada Dodika je bila i predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović.

Dodik je rekao, nakon posete Vatikanu, da je zadovoljan sastankom sa papom Franjom. Naglasio je da je potrebno nastaviti saradnju institucija Srpske i BiH sa Katoličkom crkvom.Istakao je da je papi preneo pozdrave patrijarha srpskog Irineja.

On je naglasio da su razgovarali i o podršci Republike Srpske Katoličkoj gimnaziji u Banjaluci, kao i obnovi katoličke crkve na Petrićevcu, koja je u završnoj fazi.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Željko

26.04.2019. 14:33

Bravo za Dodika, jako pametna odluka da poseti Vatikan. Mislim da bi bila pametna odluka da Papa dodje u posetu Srbiji.

Dejan

26.04.2019. 22:27

@Željko - Ne prerano, nego dobro nam ne došao.NIkad.Dok se ne pokaje i dok se ne odreknu pogrešnih učenja i papske gordosti i drugih stvari, znaju to pravoslavci šta je...

Zoran

27.04.2019. 13:07

@Željko - Pretpostavka svakog boljitka je razgovor sa kljucnim ljudima. Ako je Isus Hristos mogao da razgovara sa svima, zasto bi neko od ljudi bio veci i izbjegavao sagovornike koji uticu na nasu sudbinu. Isus je rekao: "dosao sam na svijet ne zbog pravednika nego zbog gresnika da se spasu".

Dejan

28.04.2019. 06:58

@Željko - Sve ja mogu da razumijem, i politički poen itd, ali da na tako veliki praznik moraju ići tamo, zar nije mogao bilo koji termin drugi van posta ili koji dan prije...ali dobro, Hristos Vaskrse, praštajmo jedni drugima i svako dobro svima.

Теодосије

26.04.2019. 15:24

Додик прочитај Завјештање преподобног Теодосија Печерског упућеног великом руском кнезу Изјаславу Јарославичу (1054 - 1068)

Rex

26.04.2019. 20:58

@Теодосије - Nema on veze, a probem je što ima ograničene savetnike koji misle da su pametni.Užas.Na veliki petak otići tamo, strašno, jezivo.

Prellee

26.04.2019. 15:32

Bravo Dodik.Objasni pai interes Srba u BiH a i šire.Dobro je da ovaj papa čuje i za Srpske žrtve u WWII, koje su se krivo objašnjavale,prikrivale u ime lažnog bratstva i jedinstva. Poštovanje i za papu Franju za takav potez..

wz20s

26.04.2019. 21:33

@Prellee - Jel to onaj Dodik sto je predao jasenovacku gradju hrvatima? Da im on nesto objasni? Se ti salis?

Dejan

26.04.2019. 21:07

Ja se užasavam.Na veliki petak si otišao tamo i bacio ponos i dostojanstvo i svetost naših svetih otaca.Ideš kod jeretika.Užas.Očekujem velika iskušenja zbog Bogootpadništva našeg svetovne a bogami i duhovne vlasti sves su prilike i čast samo dostojnim monasima zbog kojih još čuvamo blagodat Duha svetoga na nama.Sačuvaj nas Vaskrsli Bože.