Budućnost medija u digitalizaciji

S. Mišljenović

sreda, 24. 04. 2019. u 17:06

Будућност медија у дигитализацији

Foto Srna Forum o medijima

Zatvoren četvrti "Jahorina ekonomski forum", koji se bavio uvođenjem novih tehnologija. Posebne probleme na tom putu ima štampa, suočena sa poplavom internet-portala

"JAHORINA ekonomski forum" zatvoren je u sredu. Poslednjeg dana moglo se između ostalog čuti da je budućnost medija u digitalizaciji, ali u tom procesu mediji i novinarstvo moraju doživeti kreativne i inovativne promene, kako bi odgovorili izazovima modernog tehnološkog društva, jedan je od zaključaka okruglog stola "Mediji u eri digitalizacije i novih tehnologija", održanog u sredu u okviru "Jahorina ekonomskog foruma".

Glavni i odgovorni urednik "Nezavisnih novina" Sandra Gojković Arbutina rekla je da ove novine intenzivno rade na modernizaciji svojih oglasa, jer prate zahteve svojih klijenata, kojima više ne odgovaraju klasični po-ar tekstovi.

Pročitajte još - Otvoren četvrti Jahorina ekonomski forum

Zamenik glavnog i odgovornog urednika "Glasa Srpske", Žarko Marković, rekao je da je cilj skupa bio da učesnici ukažu na poteškoće u radu medija na njihovom putu uključivanja u četvrtu industrijsku revoluciju i proces digitalizacije.

- Pitanje je kako će tradicionalni mediji odgovoriti na izazove digitalnog doba. Posebne probleme na tom putu ima štampa suočena sa poplavom internet-portala - naveo je Marković.

Zamenik glavnog i odgovornog urednika Novinske agencije RS Srna Darko Gavrilović rekao je da je ta agencija prepoznala važnost budućeg digitalnog doba i shvatila da mora uvoditi nove sadržaje, poput video-servisa.

ZAHTEVI POSLODAVACA UČESNICI okruglog stola otvorili su i pitanje da li je u pitanju budućnost radnih mesta za novinare koji će, kako je rečeno, sve više morati da odgovore zahtevu poslodavaca za povećanje profita medijskih kuća, čiji su vlasnici. Rečeno je, takođe, da budućnost novinarstva nije sporna, samo što novinari treba da se menjaju i usavršavaju svoje metode rada u skladu sa izazovima modernog informatičkog društva.

Danijel Simić, vlasnik portala "Frontal.rs", upozorio je da bi digitalizacija mogla da ugrozi srpski jezik i ćiriličko pismo. I on se založio za izmenu legislative, koja definiše rad medija.

On je dodao da još postoje institucije koje ne razumeju potrebe medija, a u praksi su na snazi i neki zastareli zakoni koji koče razvoj medija.

Siniša Vukelić, vlasnik i glavni urednik portala "Kapital.ba", izrazio je skepsu zbog neizvesne budućnosti klasičnog novinarstva, a slične stavove izneo je i izvršni direktor "Večernjih novosti" Radomir Vidaković, dok se urednik informativnog programa BHT1 Marko Radoja založio za bolja zakonska rešenja u ovoj oblasti.

ŠTAMPA NIJE MRTVA

DIREKTOR beogradske agencije "Reprezent komunikejšn" Borislav Miljanović rekao je da medije i novinare, ukoliko budu pratili inovacije, čeka svetla budućnost, uprkos lošim prognozama u vezi sa opstankom te branše.

- Štampa nije mrtva, ali neke stvari se neumitno menjaju, pa to važi i za štampane medije. Digitalna budućnost i nije tako daleko od nas, jer su neki mediji u Srbiji već uključeni u taj proces - istakao je Miljanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije