U Bijeljini je, u peta otvoren jubilarni, deseti Sajam turizma i gastrokulture, na kom proizvode predstavlja 110 izlagača iz Republike Srpske i zemalja regiona.


Sajam je otvorila ministar trgovine i turizma Republike Srpske Dragica Kovač.

- Ovaj Sajam je u Bijeljini već tradicionalna turistička manifestacija, a ovakav događaj je od velike važnosti za Semberiju, ali i čitavu Republiku Srpsku. Ovo je prilika da na najbolji način predstavimo naše turističke potencijale i da dovedemo što veći broj turista u RS, što će da doprinese razvoju kompletne privrede - istakla je Kovač, pozivajući posetioce da u što većem broju dođu na ovu manifestaciju.

Gradonačelnik Bijeljina, Mićo Mićić, ocenio je da je organizacija sajma i ove godine na vrlo visokom nivou.


- Naš grad nudi banjski, verski, etno, lovni i ribolovni turizam, a Bijeljina je postala propoznatljiva i po brojnim turističkim kompleksima i objektima koje su izgradili naši privrednici, kao što je Etno-selo „Stanišići“, objekti preduzeća „Globus“ i drugi. Bijeljina je najbolji primer da razvijen turizam u velikoj meri doprinosi razvoju cjelokupne privrede, tako da i u narednim godinama očekujemo napredak - istakao je Mićić.

PROČITAJTE JOŠ: Sajam turizma u Banjaluci okupio 150 učesnika iz 11 zemalja


Iz Turističke organizacije grada Bijeljina saopšteno je da je prijavljen do sada rekordan broj učesnika, koji svoje proizvode izlažu danas i sutra na 1.000 kvadratnih metara zatvorenog prostora na Trgu kralja Petra Prvog Karađorđevića.


- Očekujemo od tri do pet hiljada posetilaca na ovogodišnjem aajmu, a osim domaćih izlagača, u gostima su nam izlagači iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Hrvatske - pojasnio je direktor Turističke organizacije Bijeljina Radosav Đokić.


Partner ovogodišnjeg Sajma je Turistička organizacija Vojvodine. Fokus pažnje drugog dana sajma biće na hrani i specijalitetima koje će spremati izlagači.