Epidemija morbila u zvorničkoj porodici

R. S.

četvrtak, 18. 04. 2019. u 15:15

Епидемија морбила у зворничкој породици

Depositphotos

Obolelo je troje dece iz iste porodice sa tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizovani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom

DOM zdravlja Zvornik prijavio je jutros epidemiju morbila u okviru jedne porodice na području ovog grada.

Obolelo je troje dece iz iste porodice sa tipičnim simptomima malih boginja, svi su hospitalizovani i niko nije vakcinisan MRP vakcinom.

Kako je danas potvrđeno, Dom zdravlja Zvornik preduzeo je sve neophodne protivepidemijske mere i u redovnom su kontaktu sa Institutom za javno zdravstvo RS i pedijatrom u bolnici u Zvorniku.


Pročitajte još:U Severnoj Makedoniji proglašena epidemija malih boginja


Institut za javno zdravstvo RS je pre mesec dana, kada su se pojavili prvi pacijenti

oboleli od morbila u Sarajevu, uputio dopise svim domovima zdravlja i privatnim ambulantama u vezi sa jačanjem mera za sprečavanje širenja morbila.

Morbili su zarazno virusno obolenje, koje se prenosi kapljičnim putem. Pad kvaliteta

kolektivnog imuniteta i porast broja osetljivih osoba, predstavljaju pretnju od ponovnog epidemijskog javljanja bolesti.

- Kako je obuhvat MRP vakcinacijom zadnjih godina u Republici Srpskoj bio niži od neophodnih 95 odsto, neophodno je intenzivirati mere za sprečavanje širenja bolesti. MRP vakcina se daje u dve doze, kod dece sa navršenih 12 meseci i sa šest godina. Poštovanje kalendara imunizacije predstavlja proritet, bez kojeg nije moguće postići adekvatnu zaštitu dece u periodu kada su najosetljivija na infekciju kao i na komplikacije – saopšteno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije