Festival harmonike u Ugljeviku postao svetski čuven

V.Mitrić

14. 04. 2019. u 16:15

Milan Lazić iz Smedereva laureat je 11. Međunarodnog festivala „Dani harmonike“, čiji je domačin Ugljevik

Фестивал хармонике у Угљевику постао светски чувен

Foto: V. Mitrić

Ugljevik - Milan Lazić iz Smedereva  laureat je 11. Međunarodnog festivala „Dani harmonike“, čiji je domačin Ugljevik, koji je uspeo da ovoj kulturnoj svetkovini, po najvišim aršinima, da svetski sjaj, što je naglasiola i predsednica Republike Srpske, Željka Cvijanović, koja je, kao pokrovitelj, govorila na njegovom otvaranju.

Lazić je učenik četvrte godine Srednje muzičke škole,  a bio je i prošlogodišnji pobednik „Dana harmonike“.

- Drago mi je što festival raste, a i mi zajedno sa njim. Ovo je jako lepo iskustvo. Harmoniku sviram već desetu godinu i do sada sam osvojio više od 50 nagrada u Srbiji i inostranstvu - rekao je.

Organizator festivala profesor dr  Slaviša Perić, rekao je da,“ i ovi festivbalski dani pokazuju da je ovakva manifestacija odavno prevazišla granice, ne samo Ugljevika, RS i regiona“.

 - Stiglo nam je više od 200 takmičara iz 16 zemalja, solista na harmonici , što svedodoči o reputaciji ovog festivala i njegovom značaju za razvoj harmonike u svetu – kaže profesor dr Perić.



-Pored sjajnih takmičara imali su ugledne i u svetu muzike jako priznate svetske stručnjake iz oblasti muzike.Kada su u pitanju koncerti imamo renomirane svetske izvođače,  Vladimira Murzu, Jurija Šiškina i druge. Priomarni  cilj festivala  je  afirmacija mladih talenata.

Đorđe Perić iz BiH pobednik je pretkategorije solista, najbolji u prvoj kategoriji je Okić Ajdin iz BiH, Barjaktarević Husejn iz BiH pobednik je druge kategorije solista , Litvanac Leonardo Lici Mantas pobedio je u trećoj kategoriji, Piet Daniels iz Švedske najjuspešniji je u četvrtoj kategoriji, pobednik pete kategorije je laureat celokupnog festivala Milan Lazić iz Srbije i Pavel Masjuk iz Rusije pobednik je šeste kategorije.

Pobednici prve kategorije kamernih sastava su Tarik Čalić i Osman Mulahuseinović iz BiH, najbolji kamerni sastav druge kategorije su Amar Ćosić i Bjelobaba Dejan iz BiH a  pobedici treće kategorije su Bojan Grmuša, Marko Babić  i Radovan Ivanović iz BiH.

Najbolji u  prvoj kategoriji Varijete je Đorđe Perić iz BiH i u drugoj kategroji varijete pobjednik je Gabriele Kunikait iz Litvanije.                      

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije