MUKE MEŠTANA SELA U OKOLINI TREBINjA: Divlji konji uništavaju zasade

D. CURAĆ

petak, 12. 04. 2019. u 07:28

МУКЕ МЕШТАНА СЕЛА У ОКОЛИНИ ТРЕБИЊА: Дивљи коњи уништавају засаде

Risto Prtilo na svom imanju, Foto D. Curać

Stanovnici više sela u okolini Trebinja muku muče sa životinjama. Krdo od 70 grla niko ne može da uhvati ili otera sa imanja

MEŠTANI sela u okolini Trebinja muku muče sa divljim konjima kojih je sve više, a koji uništavaju zasejane njive.

Risto Prtilo i njegova sedmočlana porodica iz sela Gomiljani, kod Trebinja, živi od poljoprivrede, a njemu i njegovim komšijama poslednih godinu dana divlji konji prave ogromne probleme. Kako kaže Prtilo, konji u više grupa, njih oko 70, svake noći prolaze kroz njive i uništavaju sve što je zasađeno, a stanovnici koji žive tu, nemoćni su da sami reše ovaj problem.

- Nije to samo jedno selo, ima deset sela i nije to jedan dulum, dva, to su hektari i hektari. Sada ima više od 70 konja, a svake godine ih je sve više i više. Svugde smo se obraćali, obećano nam je da će biti rešeno, ali to se ne može lako rešiti. Nemoguća misija.

Prtilu i njegovim komšijama uništeni su usevi, jer konji u krdu ugaze po celu zasejanu njivu na kojoj je tek izniklo povrće, ili leti pogaze svaki plod.

- Ogromna je šteta, prvo kod mene, pa kod komšija. Pšenica, kupus, velike su pare uložene u to. Moja porodica od toga živi - dodao je Prtilo.

Luka Sparavalo

Da se radi o velikom problemu, govori i podatak da pojedini poljoprivrednici iz trebinjskih sela planiraju da obustave proizvodnju dok se nešto ne uradi po ovom pitanju. Prtilo ističe da je divlje konje nemoguće uhvatiti.


PROČITAJTE JOŠ - Divlje svinje im obraše zasade


- Ne možeš im prići na 200 metara, to je divlje, preskače ograde, gore nego srna. To je čudo. Mi smo ograđivali, žicu lome, stubove krče..., a što je najgore sve ih je više - naglasio je Prtilo.

Na domaćinstvo Luke Sparavala iz sela Žulja svakog dana dolazi grupa od 10 konja koja uništava vrtove u blizini kuće.

- Dođu u polje, naprave štete u svim vrtovima, pred kuću. ali ne možeš mu prići. Dolaze noću, najedu se i odu. Svaki dan tako. Išli smo, ganjali ih, čak kada je kanal reke Trebišnjice bio manji, a evo sada kada je protok veći oni to prelaze bez problema. Neki dan malo ždrebe, valjda, se tek oždrebilo prešlo preko vode i pored toga što je nivo dosta veliki. To je strašno - rekao je Sparavalo.


OSTALI IZ RATA

SMATRA se da konji potiču iz domaćinstava koja su bila u rejonu sela u takozvanom dubrovačkom zaleđu. Ona su za vreme rata napuštena, a krda životinja su se znatno povećala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Zedbrb

12.04.2019. 07:59

Za ovo bi se trbalo obratiti Evropskoj zajednici. Mogu da zamislim koja bi to atrakcija bila da u nekoj od Evropskih zemalja ima divljih konja.

Pilot

12.04.2019. 18:18

Opština nek organizuje hvatanje , pozovite klaničare na aukciju ... Novac u neki humanitarni fond.A ovi što su im usta puna evrope nek malo uzmu motiku i na đedovinu samo da osjete kakav je to dinar...

Tanja

19.10.2019. 12:41

Pilot, hej, kolje ti se? Gadi mi se sto zivis, bre, i udises moj vazduh na planeti!