Vjekoslav Petričević: Brži rast plata u privredi

S. MIŠLjENOVIĆ

08. 04. 2019. u 08:30

Вјекослав Петричевић: Бржи раст плата у привреди

Vjekoslav Petričević / Foto Vlada RS

Prioriteti za ovu godinu su povećanje plata radnika u realnom sektoru, poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Srpske, kaže ministar privrede i preduzetništva RS

PRIORITETI za ovu godinu su povećanje plata radnika u realnom sektoru, poboljšanje konkurentnosti i produktivnosti privrede Srpske, kaže za "Novosti" Vjekoslav Petričević, ministar privrede i preduzetništva RS.

- Nastojimo kroz Izmene Zakona o doprinosima u nekoliko koraka da razradimo model da povećanje plata u jednoj godini posredno dovede do smanjenja opterećenja rada, stimulišući na taj način povećanje plata u realnom sektoru. Smanjenje zbirne stope doprinosa, vraćanje na nivo iz 2008. godine omogućiće novo, značajnije povećanje plata u realnom sektoru - ističe ministar.

* Mogu li konačno u Srpskoj plate u realnom sektoru da nadmaše one u administraciji?

- Naš cilj u ovom mandatu i jeste da plate u realnom sektoru u privredi nadmaše one u administraciji. Povećanje plata u privredi utiče na motivaciju radnika, poboljšava kupovnu moć stanovništva i zaustavlja odliv radne snage. U nekoliko navrata je povećavana plata i to je pozitivno, ali to pitanje treba još kvalitetnije rešavati.

* Tu je bitan i tehnološki razvoj, jer se tako poboljšava konkurentnost privrede.

- Zbog toga je važno da privrednici znaju da intenzivno radimo na formiranju kreditne linije za nove tehnologije. Država će osigurati nisku kamatnu stopu i dugoročno finansiranje onim poslodavcima koji se odluče za nabavku novih tehnologija.

Pročitajte još: U Srpskoj bolji uslovi poslovanja

* Zemlje u regionu su izvršile "giljotinu" parafiskalnih nameta. Koliko je realno da se to desi u RS?

- U Srpskoj je uspostaljen Registar poreskih i neporeskih davanja. Na osnovu toga se radi analiza svih neporeskih davanja i zaista se postavlja pitanje opravdanosti pojedinih nameta. Mi smo u Ministarstvu privrede i preduzetništva u ovoj fazi izdvojili ona davanja koja opterećuju poslovanje, a čiji fiskalni uticaj nije velik.

* Kakve mere predlažete da se smanje ti troškovi?

- Kako bi se sprovela "mini-giljotina" propisa u ovoj fazi, zalažemo se da se aktivira rad Odbora za regulatornu reformu, da bi se u saradnji sa poslovnom zajednicom analizirali novi podzakonski akti, s ciljem procene uticaja propisa i izbegavanja nepotrebnih administrativnih barijera i parafiskala.

* Najavljena je pomoć investitorima iz Srbije, koje konkretne mere su u pitanju?

- Na zajedničkoj sednici vlada Republike Srbije i RS je usaglašeno da resorna ministarstva formiraju zajedničku radnu grupu sa zadatkom izrade predloga za saradnju Srbije i RS u oblasti podsticaja privrednog razvoja. Mi smo već kroz zakonska rešenja osigurali da strani ulagač ima jednaka prava i obaveze kao domaći ulagač. U komunikaciji sa predstavnicima lokalne samouprave utvrđujemo kojom infrastrukturom raspolažu, nudimo povoljnije zemljište, besplatan industrijski prostor.

NOVI PORTAL

* RESORNO ministarstvo odnedavno vodi novi portal.

- Na portalu Jedinstvena kontakt tačka za poslovanje www.pscsrpska.vladars.net. su dostupni podaci o obavljanju bilo koje privredne delatnosti u RS, zatim izboru pravne forme prilikom registracije, pribavljanju svih formalnosti - dozvola, saglasnosti, rešenja, licenci koje su neophodne za otpočinjanje i obavljanje poslovanja.

Takođe, putem ovog portala mogu se postavljati pitanja i davati komentari, kao i predlagati mere za lakše poslovanje. Na portalu je dostupna i lista čestih pitanja sa odgovorom nadležnog organa.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije