VEĆ TRI GODINE VODE BITKU: Novom trasom teraju Srbe iz Mostara!

D. CURAĆ

02. 04. 2019. u 08:28

ВЕЋ ТРИ ГОДИНЕ ВОДЕ БИТКУ: Новом трасом терају Србе из Мостара!

Berberovići na okupu Foto D. Curać

Izgradnja saobraćajnice stvara velike probleme srpskim povratnicima u Federaciju BiH. Pokušaj drugog iseljavanja sa vekovnih ognjišta i poruka da tu nemaju šta da traže

SRPSKI povratnici u selo Ortiješ kod Mostara, već tri godine vode bitku sa bosanskohercegovačkim institucijama da trasa planiranog auto-puta Mostar Jug-Buna-Koridor 5C, ne prođe kroz njihova imanja, od kojih žive. Međutim, nadležni iz gradske uprave Mostar počeli su već da označavaju buduću trasu na njihovim imanjima, što je, kako kažu povratnici, poruka za Srbe da nemaju šta da traže na svojim vekovnim ognjištima.

Vujadin Berberović, prvi je Srbin koji se vratio u Mostar i uskoro će biti 21 godina kako živi i obnavlja svoje imanje. On zajedno sa svojim komšijama i rođacima uporno upozorava da za Srbe u Ortiješu života više nema ukoliko im se oduzme zemlja za gradnju auto-puta, a obeležavanje trase kroz njegov vinograd, koje je počelo pre par dana, poruka je da nemaju šta da traže na svojoj zemlji.

- Ovo što se sada radi je u stvari pokušaj stvaranja lažne slike, kako to mora biti tako, da nema drugog rešenja, i da smo prisiljeni da prihvatimo odluku da direktno kroz našu zemlju prolazi auto-put. Međutim, mi znamo da to nije tako i nećemo odustati, nema te cene jer, ako nam se to desi nemamo šta da tražimo ni u Ortiješu, niti u Gradu Mostaru - rekao je Berberović.

Pročitajte još - Koridor ugrožava srpski živalj: Put kroz srpska imanja!

Srbi u Ortiješu obnovili su svoje vinograde i stekli uslove da žive samo od svoga rada, jer su, kako kažu, svesni da za njih drugog posla nema.

- Postali smo ekonomski nezavisni što je veoma važno, jer teško da neko od nas može dobiti posao na području Grada Mostara i Federacije BiH. Ovo upravo smatramo kao atak i etničko čišćenje ovog malog broja Srba, kojih je svakog dana sve manje - dodao je Vujadin.

Njegov rođak Grujo Berberović ogorčen je na predstavnike gradske vlasti u Mostaru, koji su ušli na njegovo imanje i bez bilo kakve dozvole počeli da označavaju planiranu trasu.

Grujo Berberović Foto D. Curać

On ističe da kao pravnik dobro poznaje zakone i svoja prava, a kada je osobu koja je nadgledala radove upitao na osnovu čega to rade, umesto odgovora dobio je poziv iz policije.

- Pozvali su me iz policije i rekli da su me prijavili za ometanje. Koga ja to ometam na svojoj zemlji? Zabili su mi kočeve u zemlju, ognjište i srce. Pre 11 godina pokojni brat i ja podigli smo vinograd, mogli smo kuću da napravimo, krv prolivali i znoj da se završi, a sada kada smo došli u period da ubiremo plodove, došli su da nam kažu da nismo dobrodošli. Pre skoro 30 godina sve su nam popalili, grobove prevrtali, a sada nam pobijaju koce u ognjišta. Dokle više ljudi? - pita se Grujo Berberović.

DRUGI POKUŠAJ ISELjAVANjA

BERBEROVIĆI, kojima će zauzeti zemlju za izgradnju nove saobraćajnice, kažu da planirana trasa sa njihove zemlje prolazi direktno kroz aerodrom Mostar, koji je vojna imovina, i kao takav ne može da se koristi za izgradnju auto-puta.

Oni kažu da nisu protiv toga da se gradi moderna saobraćajnica, ali kako tvrde, očigledno je da se radi o pokušaju njihovog drugog iseljavanja sa vekovnih ognjišta.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

рашинац св

02.04.2019. 10:11

онај који те је једном покушао да уништи понизи увреди или отера увек ће то радити,док не успе.лажна је представа да од непријатеља можеш створити искреног пријатеља.