SKANDALOZNO obeležavanje 27-godišnjice od osnivanja 103. brigade Hrvatskog veća odbrane (HVO) u Derventi, koja je za ovdašnje Hrvate viteška, a za Srbe zločinačka, pogodilo je i ogorčilo derventske Srbe logoraše, koji su prošli golgote Rabića i drugih logora, formiranih po upadu vojske Hrvatske aprila 1992.

PROČITAJTE JOŠ: Srbin optužen za ratovanje u Ukrajini

Svečanost je u ponedeljak upriličena na groblju, nadomak bivšeg logora na Rabiću, u organizaciji Udruženja dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dervenćana (UDIVDR). Na groblju, baš uz objekat nekadašnjeg mučilišta za Srbe, kako je i rečeno, održana je glavna ceremonija polaganja venaca, a misa zadušnica obavljena je u Crkvi Sv. Juraja u Derventi.


PROČITAJTE JOŠ:
Ombudsmani: zaštiti prava dece u medijskom izveštavanju

Pošto su mnogi derventski muslimani kidisali na Srbe upravo pod barjakom HVO, 103. brigade, za pokoj duša poginulih upriličeno je polaganje venaca i na mezarju u Derventi.

- To je skandalozno i nedopustivo. Ta brigade je Dervenćanima ostala u zlom sećanju po paljenju Čardaka, na Vaskrs 1992. godine, i drugih derventskih naselja. Zajedno sa sabraćom po zločinu pripadnicima regionalne vojske Hrvatske, koja je izvršila agresiju na BiH, ta brigada se isticala i po svirepom mučeništvu i ubistvu Srba na Rabiću, u Poljarima, bivšem Domu JNA i drugim logorima na području Dervente - predočava za "Novosti" Drago Knežević, predsednik Udruženja logoraša Dervente, koji je prošao pakao muslimansko-hrvatskih logora na Rabiću i u bivšem Domu JNA.

Usled povlačenja poražene hrvatske vojske, prošao je Knežević 15-dnevnu golgotu i u srpskom mučilištu u Slavonskom Brodu (Hrvatska).

Javnost u Republici Srpskoj bi trebalo da zna, kako ističu logoraši, da su u Derventi slavili svoje osnivanje oni čiji su saborci pravosnažno osuđeni za teške zločine nad srpskim civilima i zarobljenicima.

- Pripadnik te jedinice bila je po zlu poznata Azra Bašić, zvana "krvava Azra" i "Azra dva noža". Zbog toga što je u Domu JNA zaklala Blagoja Đuraša i zbog drugih zločina, pred sudom BiH osuđena je na 14 godina zatvora. Saborci slavljenika su i zloglasni Almaz Nezirović, Nihad Hamzić Fric, braća Esad i Derviš Čavalić, Damir Lipovac i drugi - navode u Udruženju logoraša.

Drago Knežević Foto Ninko Đurić



JUNACI SE OKREĆU U GROBU

OGORČENjE se prenelo i na društvene mreže, gde je slavlje HVO etiketirano i kao nedopustivo "ustaško divljanje". Istovremeno, naglašeno je da niko nije protiv civilizovanog pomena mrtvih, ali da je nedopustivo bilo kakvo slavlje povodom osnivanja onih koji su počinili najstrašnije ratne zločine.

- Verujemo da se srpski junak Veljko Milanković i mnogi drugi srpski junaci koji su u proboju koridora branili Derventu od ustaša sada okreću u grobu. A o žrtvama da i ne govorimo - ističu derventski logoraši.