Povećana boravišna taksa u Trebinju

D. CURAĆ

četvrtak, 21. 03. 2019. u 06:55

Повећана боравишна такса у Требињу

Sve više turista u Trebinju

U Opštini Trebinje uveliko rade na legalizaciji svih smeštajnih kapaciteta. Veće cene uvešće red u turističkoj ponudi grada i smanjiti rad na crno

CENA boravišne takse u Trebinju za hotele, hostele i motele ubuduće će iznositi tri umesto dve marke za jedan dan, dok je paušal za one koji usluge smeštaja pružaju u stanovima, kućama i apartmanima povećan sa 25 na 30 maraka godišnje po krevetu.

Takva odluka doneta je na poslednjoj sednici lokalnog parlamenta u Trebinju, i to na predlog Odeljenja za privredu zbog toga što je Ministarstvo trgovine i turizma prošle godine grad Trebinje proglasilo za prvo turističko mesto.

- Povećanje takse biće jedan od značajnih koraka ka legalizaciji svih smeštajnih kapaciteta u gradu. Napravili smo pravilnik kategorizacije smeštaja, biće uvedeno više reda, i podignut kvalitet usluga - istakao je Radenko Drašković, načelnik Odeljenja za privredu Grada Trebinja.

Pročitajte još - Trebinje privlači turiste iz celog sveta

Žarko Vico, iz Turističke organizacije Trebinja, kazao je da će povećanja cene značajno uvećati budžet te organizacije. Umesto nekadašnjih 70 odsto, sada će u lokalnu TO biti izdvajano 80 odsto sredstava, dok će Turističkoj organizaciji RS ići 20 odsto prihoda.

U Trebinju je, inače, registrovano 200 kreveta privatnog smeštaja, dok se procenjuje da neregistrovanih ima više od 1.000.

SUBVENCIJE

U TREBINjU je u 2018. godini evidentirano 93.929 noćenja, što predstavlja uvećanje za oko 36 odsto u odnosu na 2017. godinu. U Gradskoj upravi naveli su da su u 2018. izdvajali sredstva za subvencije svima onima koji su uredno registrovani.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

N&k%l&c@

21.03.2019. 08:10

Podignete cene - oterate turiste...obične, normalne, a dovedete zapadnjake koji dolaze da gledaju "Radovanove koljače" i arape da vam klanjaju...