ODRŽAN FORUM O ĆIRILICI U RS: Zaštitom pisma mi štitimo sebe

O. MATAVULj

sreda, 20. 03. 2019. u 19:34

ОДРЖАН ФОРУМ О ЋИРИЛИЦИ У РС: Заштитом писма ми штитимо себе

Veliko interesovanje akademske zajednice

Predsednik Vlade RS je rekao da institucije do sada nisu poklanjale dovoljno pažnje očuvanju ćirilice

OČUVANjE ćirilice i srpskog jezika pitanje je opstanka srpskog naroda i štiteći ćirilicu, štitimo naš opstanak, kulturu i tradiciju.

To je rekao predsednik Vlade RS Radovan Višković na otvaranju "Foruma o ćirilici", koji je u sredu održan u Banjaluci u organizaciji Ministarstva prosvete i kulture RS i Društva članova Matice srpske RS.

Višković je sa žaljenjem konstatovao da u prethodnom vremenu, pre svega, institucije nisu poklanjale dovoljno pažnje očuvanju ćirilice i izrazio nadu da će greške biti ispravljene.

- Ovaj skup je pravi način da akademska i intelektualna zajednica ponude smernice za dalje delovanje i kreiranje politika, u čemu će imati punu podršku Vlade Srpske. Zaključci neće obavezivati samo resorno ministarstvo, nego i Vladu Srpske, a nadam se i Vladu Srbije, jer nam je zajednički nacionalni interes očuvanje ćirilice i književnosti - istakao je Višković.

Podsetio je da je irski pisac Džordž Bernard Šo isticao da je ćirilica najsavršenije pismo, te da se i u švedskim enciklopedijama može pročitati da Srbi imaju najsavršeniju azbuku u Evropi.

Pročitajte još - STRUČNjACI PORUČILI: Ćirilicu voleti i čuvati jer je ona srpska tekovina

- To nas, više nego ikada, obavezuje da sačuvamo i negujemo ćirilicu - istakao je Višković.

Ministar prosvete i kulture RS Natalija Trivić istakla je da veruje da će zaključci sa Foruma i diskusija, koji se odnose na javnu upotrebu ćirilice i upotrebu ćirilice u digitalnom dobu, učiniti ozbiljan pomak na putu sistemskog rešavanja zaštite pisma, kao pitanja od nacionalnog značaja.

Višković na Forumu Foto Vlada RS

Ona kaže da je Forum prvi korak u realizaciji nedavno potpisane Povelje o srpskom kulturnom prostoru, kojom je definisana zajednička politika delovanja u oblasti kulture Republike Srpske i Srbije, ali i svih prostora na kojima živi srpski narod.

- Želimo jasno potcrtati da je očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta naš primarni zadatak, kao i očuvanje i afirmacija srpskog jezika i ćiriličnog pisma kao neodvojivog dela tog identiteta - rekla je Trivićeva.

Predsednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je da je latinica bila srpsko sekundarno pismo i u prošlosti, a da svoj karakteristični znak, ćirilicu, treba da očuvamo, jer time sebi samima, ali i drugima šaljemo poruku da mi sebe poštujemo.

- Ako sebe poštujemo, poštovaće nas i drugi. Nadam se da će Forum biti prekretnica, kada je u pitanju otelotvorenje zaštite ćirilice. Njoj treba da vratimo dostojanstveno mesto u javnom prostoru i postoji mnogo načina da to učinimo - rekao je Stanić.

JEZIČKI PATRIOTIZAM

DRAGO Branković, predsednik Društva članova Matice srpske u RS, kaže da će Forum ponuditi odgovore na pitanja kakvo je danas stanje ćirilice i kakvo mora biti.

- U Srpskoj se treba izboriti za jezički patriotizam. Potrebno je pisati ime i prezime na svom najlepšem pismu, ne stideti se zavičaja, mesta, jezika, naroda i svoje plemenite istorije - rekao je Branković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Драгољуб Збиљић

22.03.2019. 22:47

@Ustani Radoje Domanovicu - Латиницом се пише српски језик код Хрвата, Бошњака и (ново)Црногораца. Срби имају српско писмо (ћириличко) и свако писање Срба српског језика хрватском латиницом, ми предајемо српско стваралаштво хрватској културној баштини. То је тако, али то неће да схвате сви који су за наставак фаворизације хрватског писма у језику Срба као у време ко9мунизма.

драгана

20.03.2019. 20:27

Bravo, bravo!A da glavni grad Srbije - Srpske federacije - Saveza srpskih zemalja bude Banja Luka. Bilo bi pošteno!

Рашо

21.03.2019. 01:04

Ти што би да дижеш Домановића прво нешто прочитај. Користиће ти.

Чеда

21.03.2019. 02:27

Ћирилица је србска, латиница је "изродно писмо" јер сви наши душмани је користе, тј. новоконпоноване нације (арнаути, хрвати, бошњаци, милогорци...). Разумном је јасно...

Srboljub

22.03.2019. 10:54

@Чеда - Kuku nama kada o jeziku i pismu raspravljaju nepismeni. Ćedice, pročitaj neku normalnu knjigu, pa makar bila i na "izrodnom pismu".

Драгољуб Збиљић

22.03.2019. 22:35

На слици се види да су на "Форум о ћирилици" позвани само они стручњаци који су и данас поборници српскохрватског језика и двоазбучја у српском правопису. А све док такви "стручњаци" одлучују о "заштити ћирилице", то може и мора водити само наставку затирања српске савршене азбуке.