Niče nova bolnica u Doboju

Lj. ĐURIĆ

15. 03. 2019. u 07:40

Ниче нова болница у Добоју

Polaganje kamena temeljca u Doboju

Olakšanje za 250.000 pacijenata iz cele dobojske regije. Ovo će biti drugi po veličini bolnički centar u RS

U Doboju su u četvrtak ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i Li Kan, direktor kompanije "Čajna sinofarm internešel korporejšen", potpisali ugovor za izgradnju i opremanje nove bolnice po principu "ključ u ruke", čime bi ovaj grad za tri godine trebalo da dobije savremen i moderno opremljen bolnički kompleks za lečenje 250.000 pacijenata ovog grada i okolnih gradova regije.

Pročitajte još: Doboj: Meštani strahuju od heksana

Potpisivanju ugovora u Gradskoj upravi Doboj prisustvovali su i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, premijer RS Radovan Višković, kineski ambasador u BiH Dži Ping i mnogobrojni gosti. Nakon toga je upriličena svečanost ozvaničenja početka radova, na kojoj je Dodik položio kamen temeljac, ugradnjom vremenske kapsule u temelj sa osnovnim podacima o projektu.

Sada su sve dileme otklonjene, a poslednja je na sednici Vlade RS rešavanjem nedoumice sa kineskim partnerom "Sinofarm" oko ugovora sačinjenog u evrima i paritetom sa konvertibilnom markom. Sada, nakon polaganja kamena temeljca počinje gradnje nove Opšte bolnice "Sveti apostol Luka".

Pročitajte još: Doboj: I lišće bilo za preprodaju!

Premijer RS Višković je najavio da će vlada nastaviti razvijanje zdravstvenog sektora, pomenuvši gradnju nove bolnice u Foči i proširenje bolničkih kapaciteta u Zvorniku i Gradišci.

Kineski ambasador Dži Ping je izrazio zadovoljstvo što dolaskom u BiH prisustvuje potpisivanju prvog ugovora sa učešćem kineskih kompanija u investicijama u BiH, rekavši da je to i prvi posao "Sinefarma" u ovoj zemlji i ulazak na tržište regiona.

SARADNjA

Kineski ambasador je naglasio da je nakon TE Stanari ovo drugi po vrednosti projekat kineskih graditelja u RS i BiH.

- Nastavljamo tradicionalno dobru saradnju Kine sa BiH, razvijamo je u energetitici, saobraćaju, telekomunikacijama i zdravstvu. Za ovaj projekat u Doboju nas je ohrabrio predsedavajući Predsedništva BiH kada je pre tri godine boravio u našoj zemlji - rekao je Ping.

Direktor "Sinefarma" Li Kan rekao je da je gradnja bolnice u Doboju petstoti poduhvat te vrste koji njihova kompanija realizuje.

DIJALIZNI CENTAR

Na lokalitetu gde će biti izgrađen bolnički kompleks već je sagrađen Dijalizni centar za lečenje bubrežnih bolesnika dobojske regije. Njega je sagradio nemački "Frezenijus", koji je od Vlade RS dobio koncesiju na devet godina, koja je produžena i za naredni period, a po isteku će se i ovaj centar priključiti dobojskoj Opštoj bolnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije