U REPUBLICI Srpskoj podigla se velika bura povodom Predloga zakona o igrama na sreću. Zbog, kako novode priređivači igara na sreću, lošeg zakonskog rešenja, u ponedeljak su u Srpskoj sve kladionice zatvorile poslovnice, u znak protesta prema Vladi i Narodnoj skupštini RS. Tako su igrači u Srpskoj zatekli katance na vratima kladionica, koje imaju poslovnice na području Srpske, a to su: "Vilijams", "Bet lajv", "Mocart", "Premijer", "Meridijan"...

Iz kladionica poručuju da ukoliko se taj zakon usvoji, one će u narednom periodu biti i trajno zatvorene. Dodaju i da, ukoliko pomenuti zakon prođe u Narodnoj skupštini, oko 2.500 radnika ostaće bez posla, a legalne domaće kladionice, koje posluju u Srpskoj, mogu da se odmah zatvore.

Iz kladionica ističu i da je čitav zakon loše napisan, od poreza na uplate i isplate, pa do zabrane da u kladionicama organizuju elektronsko klađenje. Poručuju i da se novim zakonom, kojim se zabranjuju uplate i isplate u internet igrama, direktno ide na radnike i iznajmljivače poslovnih prostora.

Pročitajte još - Vilijams kladionice danas ne rade – apeluju na razum u donošenju novog zakona


ISPLATIVIJE NA MALTI IZ "Vilijams" kladionice poručuju da se za igrače ništa neće promeniti, jer će "Vilijams ino" igrače preusmeriti na svoj novi sajt, pod malteškom licencom i nadležnošću, jer će biti isplativije poslovati na Malti, nego u RS. Istovremeno, igrače iz Srpske pozivaju da ostanu na sajtu wwin.com i čekaju prihvatljiva zakonska rešenja.

- Novim zakonom se zabranjuju gotovinske uplate na onlajn račun igrača u poslovnicama, porez se povećava 400 odsto, i igrači se oporezuju - ističu u "Vilijams" kladionicama.

S druge strane, iz Vlade RS brane pomenuto zakonsko rešenje, uz poruku da će novi zakon doneti skoro duplo veći priliv novca u budžet, odnosno najmanje 60 miliona KM. Takođe, poručuju da su ciljevi unapređenje organizovanja igara na sreću i njihovo uvođenje u zakonske okvire, kao i jačanje uloge "Lutrije Republike Srpske" na tržištu.

Premijer Radovan Višković je prošle sedmice u NS RS rekao da jaki lobiji, i to iz regiona, vrše pritisak i da su ga pre nekoliko dana, kada je bila zajednička sednica vlada RS i Srbije, "jurili lobisti po Beogradu", za koje tvrdi da su pisali amandmane klubovima poslanika u NS RS i ministarstvima.

Poslanici opozicije su poručili da će podržati zakon, ali ako čitav posao oko klađenja dobije samo "Lutrija Srpske" i da se to reguliše amandmanima. Posebno su iznenađeni što zakon ide po hitnoj proceduri.

- Imamo informacije da se zakon usvaja kako bi se favorizovale nove firme bliske vlasti u Srpskoj, koje bi preuzele monopol na tržištu klađenja - poruka je poslanika opozicije.