U Titovoj vili carski vinogradi

D. Curać

27. 02. 2019. u 06:15

У Титовој вили царски виногради

Vila "Lastva"

Nekadašnjoj rezidenciji predsednika SFRJ u Lastvi kod Trebinja vraćaju stari sjaj. Niče i zasad autohtone sorte žilavka, koja je prepoznatljiv hercegovački brend

NEKADAŠNjA Titova vila u Lastvi kod Trebinja dobija novi izgled, a u sastavu rezidencije nekadašnjeg predsednika SFRJ niče i vinograd autohtone sorte žilavka, i to na mestu poznatom kao Carski vinogradi.

Pročitajte još: Titova vila predratnim vlasnicima

Ugostiteljsko-turističko društvo "Leotar" pre nekoliko godina najavilo je milionsko ulaganje u ovaj objekat koji je bio urušen, a nakon što je sadašnjoj vili "Lastva" vraćen sjaj, krenuli su u nova ulaganja.

U samom dvorištu gradi se vinska kuća i bazen, već postoji ribnjak sa pastrmkom do kojeg protiče voda iz izvora, a sve će biti dodatno obogaćeno vinogradom žilavke, koja je sa tog mesta krajem 19. veka završavala na dvoru u Austrougarskoj, zbog čega su i nazvani Carski vinogradi.

Pročitajte još: Titu poklanjali i arheološke dragulje

- Vinograd smo zasadili pre tri godine i radi se o prepoznatljivom hercegovačkom brendu, čuvenoj sorti žilavka, koja je baš sa tog područja osvajala nagrade na sajmovima u Evropi pre više od 100 godina. Ovde sada imamo 2.640 čokota, na zvanično najboljem području u Hercegovini - rekao je Slavko Skulić, radnik u vili "Lastva".


Medan i Skulić

Obnova tog vinograda podstakla je i ostale vinogradare iz tog kraja da prošire svoje kapacitete, a prošla godina bila je zadovoljavajuća i kada su u pitanju prinosi i kvalitet.

- Ovo je mlad vinograd i zadovoljni smo rodom, a tek u ovoj godini očekujemo bolje rezultate. Drago nam je što se veći broj Carskih vinograda obnavlja, jer se radi o kraju odakle je vino išlo za Beč, zbog specifičnog i jedinstvenog ukusa - dodao je Skulić.

Iako je zimski period, za vinogradare nema odmora. U toku je rezidba, a ubrzo slede i ostali radovi.

- U vinogradu mora stalno da se radi i ne sme se nijednog trenutka zapustiti. Već smo obavili rezidbu, vremenske prilike nam idu naruku, tako da očekujemo još jednu dobro sezonu - istakao je Milutin Medan, radnik u vili "Lastva".

SAGRAĐENA 1954.

VILA "Lastva" sagrađena je 1954. godine od korčulanskog i hercegovačkog kamena, kao rezidencijalni objekat tadašnjeg predsednika SFRJ, na površini od dva hektara. Vila je prepoznatljiva i iz TV serije "Ranjeni orao", koja se snimala u Trebinju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije