Mirko Ćurić: Trebinje će biti najpoželjnije mesto i za život i za investiranje

D. CURAĆ S. MIŠLJENOVIĆ

13. 02. 2019. u 12:02

Mirko Ćurić, kandidat SNSD za gradonačelnika Trebinja, za naš list: Grad planira da ponudi niz olakšica za investitore

Мирко Ћурић: Требиње ће бити најпожељније место и за живот и за инвестирање

Mirko Ćurić, Foto Grad Trebinje

BANJALUKA - Grad Trebinje je uveo veći broj programa pomoći koji se realizuju po prvi put a tiču se porodice – mladih bračnih parova, dece, studenata, boračkih kategorija. Sprovodimo i jedinstven program u regionu – stipendiranje studenata deficitarnih zanimanja. Velike kapitalne projekte završavamo, započinjemo nove, podržavamo privredu, a u narednom periodu ponudićemo niz olakšica za investitore, kaže u intervjuu za „Novosti“ Mirko Ćurić kandidat SNSD za gradonačelnika Trebinja i aktuelni zamenik gradonačelnika.

* Ukoliko pobedite koji su Vaši planovi i prioritet? Da li će biti teško naslediti vašeg predhodinika Luku Petrovića?

Što se tiče izbora tu sam siguran. Ne sumnjamo u najubedljiviju pobedu do sada.Iza nas je veliki broj realizovanih projekata. Građani uvek prepoznaju rad, dobru energiju, snagu i uspeh. Imamo podršku deset političkih partija i veliki broj mojih sugrađana koji se raduju svakom novom projektu. Istina je da je Petrović postavio ambiciozne ciljeve i oni moraju da se realizuju. On nije znao za nauspeh i mi moramo da ga sledimo. Bio sam njegov zamenik i učestvovao sam u svim zacrtanim planovima. Naravno da će biti prepreka kao i u svakom poslu, ali one se savladavaju. Uz mene je tim ambicioznih ljudi, a Petrović nam bezrezervno prenosi znanje i uključen je u sve aktivnosti.S obzirom da Petrović sada obavlja funkciju generalnog direktora Elektroprivrede RS očekujemo da će energetski sektor, kao i do sada biti prisutan u našim radovima i razvoju grada.

* Kako vidite Trebinje u budućnosti i čemu težite?

Velika je odgovornost biti na čelu jedne ustanove, a ne grada. Izbori dođu i prođu, ali treba biti čovek. Želimo da vidimo srećnu i zadovoljnu porodicu, nova radna mesta, mlade ljude koji se vraćaju u svoj grad i u njemu imaju perspektivu. Za mene je veoma važna politička stabilnost u gradu. Stvaramo prostor da ozbiljni investirori dođu u Trebinje, a planiramo da iz sredstava budžeta napravimo proizvodne hale i da ih ustupimo privrednicima uz uslov da zaposole određeni broj ljudi. Radićemo i na pojačanom radu inspekcija i kontroli rada na crnu.

* Koliko vam pomaže Strategija razvoja grada?

Mnogo! Uradili smo Strategiju razvoja grada Trebinja u narednih 10 godina u kojoj smo i sebi i građanima obećali da ćemo Trebinje za deset godina da učinimo najpoželjnijim manjim gradom na zapadnom Balkanu. Samo u 2018. Godini bilo je oko 100.000 noćenja, dok je na graničnim prelazima koji su u blizini grada evidentirano 900.000 prelazaka. U istom periodu naš grad su posetili turisti iz 90 zemalja sveta što govori da smo postali neozaobilazna destinacija na turističkim mapama. Koliko smo postali poželjan grad govori i činjenica da je potražnja za kupovinom stanova sve veća. Za sve je to trebalo stvoriti povoljan abijent i određene preduslove. Pred nama su veliki projekti i izazovi, ali i prepreke. Spremni smo da radimo i rešavamo probleme, a napravili smo srednjoročni plan novih investicija i programa.

* Koji su vam planovi za naredni period?

U narednom periodu veliku pažnju posvetićemo oživljavanju privrede i privatnog sektora, nastavićemo sa dobrim urbanističkim rešenjima i novim infrastrukturnim projektima. Ovih dana ćemo potpisati ugovor za vodosnabdevanje lijeve obale, kao alternativno napajanje što znači da kompletno Trebinje nikada više neće ostati bez pitke vode.Dobili smo i građevinsku dozvolu za zapadnu obilaznicu LJubovo – manastir Duži do Grada sunca, a već u maju očekujemo početak radova. U drugoj polovini godine počinju igrađevinski radovi na izgradnji preostalih objekata HE Davar.Veliku pažnju posvetili smo i navodnjavanju. U ovaj projekat u poslednje dve godine izdvojeno je šest miliona maraka, a već narednih dana ćemo potpisati ugovor za nastavak radova na sistemu navodnjavanja vrijednosti oko pet miliona maraka. Projekat po kome će nas pamtiti buduće generacije je svakako i zatvoreni bazen o kome se godinama samo maštalo. NJegovim završetkom biće zaposleno više od 70 naših sugrađana.

* Da li imate podršku Vlade RS?

Trebinje na sreću ima bezrezervnu podršku institucija Republike Srpske, ali i Vlade Srbije i energetskog sektora. Da nije tako sigurno je da bi se grad mnogo sporije razvijao i bio uskraćen za realizaciju mnogih kapitalnih projekata.Prilikom posete Trebinju premijer Radovan Višković je istakao da Vlada Srpske ima obezbeđena sredstva za sve započete projekte na području našeg grada.

NAKNADA

MEĐU mnogobrojnim programima istakao bih uvođenje novčane naknade za demobilisane borce, bračne parove koji prvi put stupaju u brak i stariji su od 38 godina, a koja iznosi 650 KM mesečno i isplaćuje se za period od 18 meseci. Uveli smo i stipendije za studente deficitarnih zanimanja koje iznose 200 KM mjesečno. Ali isto tako za nas nema značajnih i manje značajnih projekata. Ono što počnemo to moramo i da završimo.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije