PONAŠANjE na stadionu "Asim Ferhatović Hase" u Sarajevu, gde su zviždali predsedavajućem PBiH Miloradu Dodiku, prilikom otvaranja Evropskog omladinskog festivala (EJOF), dokaz je da Sarajevo nije spremno da prihvati ruku pomirenja, poruka je iz Republike Srpske na skandalozno ponašanje 25.000 okupljenih na sarajevskom stadionu.

Pročitajte još:Dodik: BiH u zastoju jer nema dogovora tri naroda

Milorad Dodik je dočekan zvižducima okupljenih, kada je izašao za govornicu. Dok je čitao govor zvižduci su utihnuli, a dobio je aplauz na rečenicu da su učesnici igara došli u zemlju različitosti, i zemlju dobrih domaćina, a koji će im pokazati gostoprimstvo. Zvižduci su se ponovo čuli, kada je Dodik spomenuo reč Republika Srpska, odnosno kada je rekao da je kao funkcioner u RS učinio sve da Olimpijski centar Jahorina dobije neophodna sredstva da bi EJOF bio organizovan. Po završetku govora, Dodik je dobio aplauz dok je napuštao govornicu, ali je ostao u senci zvižduka.

Pročitajte još: Histerija FBiH zbog istrage o stradanju Srba!

Na skandalozno ponašanje okupljenih na stadionu "Asim Ferhatović Hase" reagovali su brojni političari iz Srpske.

Premijer RS Radovan Višković poručio je da gde prestaje razum počinje BiH.

- Ovakav gaf govori sam za sebe. Mislio sam da je EJOF dobra prilika za BiH da se pokaže da mogu biti realizovani zajednički projekti i afirmisani svi naši potencijali, ali, nažalost, izgleda da smo dovoljni sami sebi - rekao je Višković.

Srpski delegat u Domu naroda PBiH Dušanka Majkić kaže da je zvižducima sa tribina sarajevnog stadiona tokom obraćanja predsedavajućeg PBiH Dodika i spominjanja RS na svečanoj ceremoniji otvaranja EJOF poslata veoma loša poruka u svet.

- Nažalost, možemo samo konstatovati da federalno Sarajevo nije iskoristilo jedinstvenu šansu koja mu je pružena da na otvaranju EJOF pokaže da je grad dostojan takvog skupa - istakla je Majkićeva.

Ona napominje da je očigledno da zemlja koja nije u stanju da se na reprezentativnom skupu mladih sportista predstavi na najbolji način, nije ni zaslužila da dobije takvu organizaciju.

- Ujedno, svi ovi zvižduci su i poruka Srpskoj da, ma koliko bile dobre namere Srpske da se zajedničkim učešćem oba entiteta pošalje bolja poruka o BiH, drugi i drugačiji u sarajevskoj kasabi nikada neće biti prihvaćeni - rekla je Majkićeva.

Dodik za govornicom

Potpredsednik SNSD Nikola Špirić izjavio je da su zvižduci sa tribina stadiona u Sarajevu tokom svečane ceremonije otvaranja EJOF-a poslednje upozorenje za očuvanje mogućnosti zajedničkog života u BiH.

- Dodik je svojim dolaskom i odmerenim govorom na otvaranju pokazao da vodi ozbiljnu i odgovornu politiku u čijem fokusu su mladi ljudi, budućnost i bolji život. Tužno je bilo slušati zvižduke na pomen RS, koja je izdvojila više od 50 miliona KM da bi se ova sportska manifestacija održala u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu - poručio je Špirić.

SPORTISTI IZ 46 ZEMALjA

EJOF je najveći sportski olimpijski festival za mlade sportiste između 14 i 18 godina, koji se organizuje svake dve godine, u vidu letnjeg i zimskog festivala, a domaćini ovogodišnje manifestacije su gradovi Istočno Sarajevo i Sarajevo. Mladi sportisti iz 46 evropskih zemalja, njih više od 1.500, takmičiće se u osam sportova.