U trci za Doboj osam kandidata

Lj. ĐURIĆ

07. 02. 2019. u 06:03

У трци за Добој осам кандидата

Glasanje za gradonačelnika,foto D.Milovanović

Na predstojećim vanrednim izborima za gradonačelnike u opštinama Bosne i Hercegovine. Lista SPAS i SDS kandidovali su svoje predstavnike, ostali su nezavisni

ZA deset dana, koliko je ostalo, 63.000 potencijalnih birača treba da se opredeli kome će dati poverenje da u sledeće dve godine, do narednih opštinskih izbora, vodi grad Doboj.

Na predstojećim vanrednim izborima za gradonačelnike devet opština u BiH, za Doboj je kandidovano najviše onih koji pretenduju za tu poziciju, čak osam. Nezavisna lista SPAS i SDS kandidovali su svoje predstavnike, a ostalih šest su nezavisni.

Izvesno je da će se birači praktično opredeljivati između dva kandidata, dok je ostalih šest na listi zahvaljujući lošem Izbornom zakonu BiH, koji i dalje omogućava manipulacije izbornim procesom i izvesnu trgovinu biračkim odborima.

Prvi favorit dobojskih vanrednih izbora za gradonačelnika je aktuelni zamenik gradonačelnika Boris Jerinić. Njemu su podršku najavile sve značajnije političke stranke, okupljene oko Liste za Doboj. Osim grupacije ranijeg SDS, doskorašnjeg predsednika i gradonačelnika Obrena Petrovića, uz njega su i SNSD, DNS, NDP i druge stranke skupštinske većine.

Pročitajte još - Doboj: U trci za načelnika bar tri kandidata

Njemu će se ozbiljnije suprotstaviti samo kandidat SDS Nebojša Šajinović, koji je odskora u toj stranci i prilično je anoniman u ovdašnjim političkim krugovima. Po struci je novinar, a više je poznat u Banjaluci, Bijeljini i Trebinju, gde je studirao i radio.

Većina od ostalih šest kandidata je na sličan način učestvovala i u prethodnim izbornim ciklusima, obezbedivši minornu podršku glasača.

Na sajtu CIK BiH zabeleženo je i da je nezavisni kandidat Igor Jovanović na opštim izborima lane, kandidujući se za predsednika RS osvojio svega 14 glasova, a na poslednjim opštinskim - pet.

KANDIDATURE I GLASOVI

KOLIKO je ozbiljna kandidatura Gorana Simića, dovoljno govori podatak da je na poslednjim opštim izborima za dobojsku skupštinu osvojio svega dva glasa. Vladimir Marković i Slađan Starčević su takođe istakli kandidaturu kao nezavisni kandidati, a na prethodnim lokalnim izborima su nastupali kao kandidati NDP, prvi je imao 255, a drugi 592 glasa.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije