MODRIČA - Modrički lokalni tim asocijacije srednjoškolaca BiH uzvratio je gostoprimstvo brčanskim i šamačkim srednjoškolcima. Srednjoškolci iz ovih gradova razmenili su iskustva o stereotipima sa kojim se susreću u školi i svakodnevnom životu. Na ovom susretu dvadesetak odabranih srednjoškolaca zaključeno je, da je osnovni cilj Asocijacije srednjoškolaca BiH da se kroz rad Nevladanih organizacija poboljša položaj svakog mladog čoveka a posebno srednjoškolaca u društvu. Kako kažu u Brčkom ovu asocijaciju neki samatraju neozbiljnom pa čak i nekom vrstom sekte. Sličana situacija je i u ostalim sredinama.


Pročitajte još:
Drugarima podigli dom iz pepela


- U Brčkom se najviše suočavamo sa stereotipima tipa da nismo dobri za određene stvari, zatim da je rad u nekim NVO pogrešno gubljenje vremena, da pripadamo nekom vidu sekte, zatim smeta im naše oblačenje i slično.- istakla je Irma Rešidović učenica gimnazije „Vaso Pelagić“ iz Brčkog

Srednjškolcima u Šamcu najviše smeta što njihove zahteve i predloge stariji ne smatraju ozbiljnim iako su srednjoškolci zainteresoveni za aktivan rad u lokalnoj zajednici.

-Mi radimo ono što nam najviše odgovara, radimo sve što može poboljšati stanje srednjoškolaca u lokalnoj zajednici i u državi. Na nas najviše utiču predrasude da smo lenji pa čak nam kažu da idemo protiv države i protiv nas mladih. Ne znam zašto je to tako i zato se turdimo da pokažemo da je sve suprotno. – priča Stevan Josipović učenik SŠC“Nikola Tesla“ iz Šamca.

Srednjoškolci iz Modriče, Brčkog i Šamca na panel diskusiji o stereotipima

Stereotipi poput „mladi su lenji“, „neće ništa da rade“ i slično najviše bole srednjoškolce. Zato pokušavaju da kroz kampove, razmene, panel diskusije i druge vidove druženja da te stereotipe razbijaju. Kako su rekli na susretu u Modriči najlakše se bore protiv stereotipa kroz delovanje nevladinih organizacija.

-Tu se učimo pravljenju projekata kao što su razmene, organizovanje kampova, pravljenje murala, čišćenje grada, prodavanje kolača, sve opšta druženja i ovako neke panel diskusije.- zaključuje Mićo Stojanović učenik SŠC “Jovan Cvijić“ iz Modriče

Asocijacija srednjoškolaca BiH postoji već pet godina, a jedan od osnovih njihovih zahteva je ukidanje 50 takozvanih školskih ustanova „dvije škole pod jednim krovom“ u Federaciji BiH zaključeno je u Modriči.