VRUĆ KROMPIR: Osuđenik za terorizam na slobodi u BiH, Nemci ga se otarasili

O. MATAVULJ

29. 01. 2019. u 07:15

Nemačka deportovala u BiH radikalnog propovednika Izudina Jakupovića. Važi za osobu blisku radikalnim islamistima

ВРУЋ КРОМПИР: Осуђеник за тероризам на слободи у БиХ, Немци га се отарасили

Foto Tviter

PRAVOSUĐE Nemačke deportovalo je u BiH Izudina Jakupovića (36), koji je u toj zemlji osuđen na tri godine zatvora zbog finansiranja terorističkih organizacija.

Deportacija je usledila nakon što je Jakupović u Nemačkoj odležao dve trećine kazne i ostvario uslov za puštanje na slobodu. Ne želeći da Jakupović slobodno hoda tom državom, Nemci su odlučili da ga se reše i da "vruć krompir" prebace BiH, iako, prema saznanjima "Novosti", poseduje dvojno državljanstvo.

- To lice je letom iz Minhena u ponedeljak stiglo na aerodrom u Sarajevu. Nakon što se obave sve potrebne procedure, on će biti pušten na slobodu, jer ne postoji pravni osnov za njegovo zadržavanje u pritvoru - rekao je dobro upućeni izvor.

On kaže da je Jakupović i pre presude važio za osobu koja je bliska sa radikalnim islamističkim grupama, koje su pružale podršku Islamskoj državi. Nemačko pravosuđe teretilo ga je za finansiranje terorističkih organizacija, odnosno džihadističkih grupa u Siriji. Za njihove potrebe je, pod okriljem humanitarne pomoći, skupljao novčana sredstva. Nabavio je i donirao određena vozila koja su isporučena grupi "Junud al Sham" (vojnici Sirije, op. a.), za šta je i osuđen.

Jakupović je rođen u Tuzli, a studirao je na katarskom univerzitetu Al Azhar. Godinama je živeo u Nemačkoj, gde je postao propovednik i sakupljao donacije u džamijama "za narod Sirije". Navodno je prikupljeni novac prosleđivao terorističkim organizacijama. Mediji u Nemačkoj su pisali da se Jakupović iskazao kao vrlo uverljiv propovednik, a opisuju ga i kao ključnog aktera većine dobrotvornih događaja organizovanih za potrebe kontroverznih selafijskih organizacija u toj zemlji.

U Štutgartu se smatrao jednim od lidera islamskog kulturnog centra "Mesjid Sahabe". DŽamija je funkcionisala kao mesto susreta radikalnih muslimana iz BiH i njihove verske braće iz dijaspore. Gostujući propovednik svojevremeno mu je bio i Husein Bilal Bosnić, kojeg je Sud BiH osudio na sedam godina zatvora zbog vrbovanja i podsticanja na terorizam i organizovanja terorističkih grupa.

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić kaže da je upoznat sa ovom deportacijom.

- NJega su na aerodromu preuzeli istražioci SIPA. S njim će biti obavljen informativni razgovor, nakon kojeg ćemo zauzeti stav o tome da li će i kakve mere prema njemu biti preduzete. Ukoliko u BiH nije počinio nijedno krivično delo, on je slobodan čovek, ali može biti pod posebnom prismotrom - rekao je Mektić.


Foto Tviter Vehabije iz Sarajeva

BEZBEDNOSNI PROBLEM

DŽEVAD Galijašević, ekspert za borbu protiv terorizma, kaže da je Izudin Jakupović bio povezan sa vehabijskim grupama iz Gornje Maoče i Dubnice.

- Najveći problem je to što takvi ljudi dolaze u BiH, gde mogu slobodno da se kreću. Naše bezbednosne službe moraju pooštriti njihove kontrole i prema njima treba da se odnose kao prema opasnim osobama. Takvih primera ima na desetine, a i mnogi borci sa sirijskog ratišta vratili su se u BiH, gde žive normalno, što je potencijalno veliki bezbednosni problem - rekao je Galijašević


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (13)

Analitičar

29.01.2019. 08:17

I posle se Bakir poziva na nemačku, eu, nato... A oni se ratosiljaju islamista.

драгана

29.01.2019. 11:22

Ili ste državljanin Nemačke ili niste.Nemačka nema opciju dvojnog državljanstva

Dora

29.01.2019. 14:53

@драгана - Nije istina! Njemačka je već odavno uvela dvojno državljanstvo. I to stvara sve veći problem. Muslimani koriste dvojno državljanstvo da glasaju za svog idola u zemljama iz kojih potiču, a u Njemačkoj glasaju za ljevičare koji ih štite. To koriste naročito Turci.

драгана

29.01.2019. 20:14

@драгана - Draga "Dora",ako je Nemačka omogućila dvojno drzavljanstvo, uradila je to TEK pošto to Nemačka NIJE uradila, sledi da Vi nisze

Zoran

29.01.2019. 20:17

@драгана - Dora, moze dvojno drzavljanstvo u Nemackoj ako imas nemacko pa uzmes americko, ali ne mzoe ako imas srpsko, dosao si kao imigrant pa d auzmes nemacko dok se ne odreknes srpskog.

драгана

29.01.2019. 20:20

@драгана - Draga "Dora",ako je Nemačka omogućila dvojno drzavljanstvo, uradila je to TEK nakon 2017.godine.Pošto to Nemačka nije uradila, sledi da Vi niste u pravu. Turci glasaju aki samo sa JEDNIM pasošem -turskim,ako putuju iz Nemačke. Nemačka će pitanje dvojnih pasoša preispotati,kako stvari stoje, u idećem milenijumu. Znate kad je to?Nisu Nemci labavi.Ne bojim se ja za njih.

драгана

29.01.2019. 15:04

Ako su muslimani izBosne,a i šire,glupi i ludi da rađaju sinove za smrt - neka im je halal.Mi pravoslavni izBosne, a i šire,rađamo sinove za život i da premostimo Drinu što pre.

драгана

29.01.2019. 20:26

Gde si vid'o Arapina sa zelenim očima?I riđobradog?E ,Izudine,Izudine, đedo ti 6.januara išao po badnjak i slavio Svetog Stefana.